Az országos program részévé válhat a Hatvanezer Fa Egyesület fásítása

2021. május 13. 13:34 | Csiffáry Zsuzsanna

Kompromisszumos megoldást kell teremteni a gazdákkal és az önkormányzatokkal a dűlők fásítását illetően – fogalmazott a Hatvanezer Fa Egyesület szakmai vezetője. Duray Balázs hangsúlyozta, hogy egységben kell tartani a gazdaság, a társadalom és a természet érdekeit.

A Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke bemutatta a 7.Tv stábjának a Kecskemét irányába haladó, az M44-es úton található második vadátjárót, illetve Felsőnyomás Betyárdűlőjét is, ahol megfelelő ütemben fejlődnek az elültetett facsemeték.

– Célunk, hogy a zöld folyosók állapotán javítsunk. A Betyárdűlőn látható természeti egészséget szeretnénk több helyszínen is elérni. Békéscsaba, Mezőberény, Kamut és Murony önkormányzatával együttműködve néhány kilométer már megvalósult – fogalmazott Poliák Pál, a Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke. 

Az egyesület ősszel folytatja a faültetéseket. Duray Balázs szakmai vezető elmondta, hogy a megyében történő dűlőfásítás az országos program része is lehet. Hangsúlyozta, hogy több szabályt is figyelembe kell venni a zöld folyosók kialakításánál.

– Kompromisszumos helyzetet kell teremtenünk, mindezt az önkormányzattal együttműködve. Figyelembe kell vennünk a gazdaság és a természet érdekeit egyaránt. Például magasra nővő jegenyéket vagy oszlopos fafajtákat telepítünk, hogy azok ne vegyenek el területet a gazdáktól – mondta el Duray Balázs. 

A kompromisszumok mellett több törvénynek is meg kell felelni, ha a zöld területek arculatán változtatni szeretnénk, legyen szó fakitermelésről vagy csonkításról, ugyanis ezeket a tevékenységeket engedélyeztetni kell – tette hozzá Frankó Róbert erdőmérnök. A határjárók visszajelzései alapján kiderült, hogy az Elnök dűlő esetében illegális fakitermelés történt. Bármilyen fakitermelést vagy facsonkítást kizárólag csak engedéllyel lehet megtenni. 

A Hatvanezer Fa Egyesület vezetői továbbra is fontos célkitűzésnek tartják a gazdák érzékenyítését, illetve a természet és a gazdasági érdekek egyensúlyban tartását.

 

Galéria

További programok »

FEL