Az országos program részévé válhat a Hatvanezer Fa Egyesület fásítása

2021. május 13. 13:34 | Csiffáry Zsuzsanna

Kompromisszumos megoldást kell teremteni a gazdákkal és az önkormányzatokkal a dűlők fásítását illetően – fogalmazott a Hatvanezer Fa Egyesület szakmai vezetője. Duray Balázs hangsúlyozta, hogy egységben kell tartani a gazdaság, a társadalom és a természet érdekeit.

A Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke bemutatta a 7.Tv stábjának a Kecskemét irányába haladó, az M44-es úton található második vadátjárót, illetve Felsőnyomás Betyárdűlőjét is, ahol megfelelő ütemben fejlődnek az elültetett facsemeték.

– Célunk, hogy a zöld folyosók állapotán javítsunk. A Betyárdűlőn látható természeti egészséget szeretnénk több helyszínen is elérni. Békéscsaba, Mezőberény, Kamut és Murony önkormányzatával együttműködve néhány kilométer már megvalósult – fogalmazott Poliák Pál, a Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke. 

Az egyesület ősszel folytatja a faültetéseket. Duray Balázs szakmai vezető elmondta, hogy a megyében történő dűlőfásítás az országos program része is lehet. Hangsúlyozta, hogy több szabályt is figyelembe kell venni a zöld folyosók kialakításánál.

– Kompromisszumos helyzetet kell teremtenünk, mindezt az önkormányzattal együttműködve. Figyelembe kell vennünk a gazdaság és a természet érdekeit egyaránt. Például magasra nővő jegenyéket vagy oszlopos fafajtákat telepítünk, hogy azok ne vegyenek el területet a gazdáktól – mondta el Duray Balázs. 

A kompromisszumok mellett több törvénynek is meg kell felelni, ha a zöld területek arculatán változtatni szeretnénk, legyen szó fakitermelésről vagy csonkításról, ugyanis ezeket a tevékenységeket engedélyeztetni kell – tette hozzá Frankó Róbert erdőmérnök. A határjárók visszajelzései alapján kiderült, hogy az Elnök dűlő esetében illegális fakitermelés történt. Bármilyen fakitermelést vagy facsonkítást kizárólag csak engedéllyel lehet megtenni. 

A Hatvanezer Fa Egyesület vezetői továbbra is fontos célkitűzésnek tartják a gazdák érzékenyítését, illetve a természet és a gazdasági érdekek egyensúlyban tartását.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Erőszakkal oldotta volna meg a közlekedési konfliktust, büntetés lett a vége

Garázdaság vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 45 éves büntetlen előéletű orosházi férfival szemben, aki egy közlekedési konfliktust erőszakkal próbált meg megoldani. A sértett részére okozott 6.000.-Ft-os rongálási kárt is neki kell majd megtéríteni az ügyészség indítványa szerint.
17:45
FEL