Mérgezett föld: ökofilmklubot tartottak Békéscsabán

2020. február 21. 17:41 | Gyemendi Réka

Tudásfórumot és ökofilmklubot rendezett a Hatvanezer Fa Egyesület a Magyar Földrajzi Társaság Körös-Vidéki osztályával és a Magyar Permakultúra Egyesülettel közösen Békéscsabán. A rendezvényen a földművelés káros hatásait bemutató kisfilmet vetítettek le.

Az eseményen elsőként a rendezvény főszervezője, Mihály Melinda köszöntötte a megjelenteket. A Magyar Permakultúra Szövetség titkára elmondta: egyesületük célja, hogy a környezettudatos gondolkodást terjesszék. Ennek érdekében permakultúra klubokat szerveznek Budapesten a Szent István Egyetemmel közösen, illetve Békéscsabán is igyekeznek ezt a gyakorlatot meghonosítani, ezen kívül pedig évente kétszer tartanak Budapesten Magyar Permakultúra Konferenciát. 

A köszöntők után levetítették az ötvenperces, Mérgezett föld című filmet.

A Hatvanezer Fa Egyesület vezetője elmondta: amikor látta a filmet, számára az egyben volt sokkoló és reménytkeltő.

– Tulajdonképpen eltűnik a talaj. Mi ugyan erdősítéssel foglalkozunk, de ez a két dolog összefügg egymással. A természetben minden mindennel összefügg. A föld pedig az alap, innen indul minden, az erdő is a földből nő – ismertette Ulbert Zoltán

 

 

Borsos Béla ökológus volt a rendezvény egyik vendége, aki kitért arra, miért problémás a jelenlegi földművelés. Mint mondta, 2500 éve felforgatjuk a talajt, amibe ezután olyan növényeket kell vetni, amelyeknek nagy a növekedési ereje, hogy egy kopár területet is be tudjon lepni.

– Ahhoz viszont, hogy ezt évről évre újra meg tudjuk csinálni, az emberek eddig nem találtak más megoldást, mint hogy felforgatják a talajt. Így viszont rendkívül sok tápanyagot pocsékolunk el, a talaj életének az egyensúlyát is felborítjuk, hiszen megtizedeljük a földben lévő életet. Ha meg tudjuk azt oldani, hogy erre ne legyen szükség, akkor gyakorlatilag a vegyszer, a műtrágya, a hatalmas nagy gépek és egyebek jó része feleslegessé válik, ami persze a nagytőkének nem jó hír – fogalmazott az ökológus, író, állatorvos.

A film megtekintése után a szervezők egy közös kerekasztal-beszélgetésre invitálták a látogatókat.

 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL