Három hektáron telepített erdőt a Hatvanezer Fa Egyesület

2020. június 20. 19:53 | Papp Ádám Sándor

Szombaton délután adták át hivatalosan a Hatvanezer Fa Egyesület által telepített Ancsin-erdőt Békéscsaba külterületén. A 3,1 hektáros, elkerített területen mintegy 50-60 ezer csemete kelt ki hektáronként.

Tizenkét mázsa cserjés kocsányos tölgymakkot ültetettek el önkénteseink ezen a területen - fogalmazott Ulbert Zoltán, a Hatvanezer Fa Egyesület elnöke. Kiemelte, hogy Magyaroszágon Békés megye az a terület, ahol a legkevesebb erdőt, illetve fát tartanak számon, ezért céljuk az, hogy minél több és minél nagyobb területen ültessenek fákat, ezzel is harcolva a klímaváltozás ellen.

– Nagyon örülünk, hogy ezen a nagy területen tudtunk facsemetéket ültetni, hiszen nekünk minden fa számít. Ezen a területen kívül van még az egyesületünk patronálásában öt föld, amelyek a 800 négyzetmétertől a fél hektárig terjednek és további hektárokat is próbálunk majd birtokba venni, hiszen az a célunk, hogy a jövő generációja és az azt követő generáció számára élhető környezetet teremtsünk – árulta el a behir.hu kérdésére Ulbert Zoltán. 

 

Közös öröm, az Ancsin-erdő avatásán. Fotó: Máthé Csongor

Közös öröm, az Ancsin-erdő avatásán. Fotó: Máthé Csongor

 

Az Ancsin-erdő a terület tulajdonosáról, Ancsin Istvánról lett elnevezve, aki őstermelő és családi gazdaságot vezet. Mint mondta: nagyapja korábban telepített erdőt Békéscsabán, ezért követve a példáját, szeretett volna olyat teremteni, amelyből a következő generációk profitálhatnak.

– Nagyapám példája lebegett a szemem előtt és szerettem volna én is a jövő generáció számára maradandót alkotni. Az állatvilágtól kezdve a növény, illetve fafajtákon át itt olyan biodiverzitást hozhatunk létre, ha jól sikerül, hogy szerintünk ez akár a békéscsabaiak, akár a családjaink javára válhat – emelte ki Ancsin István.

A termőhely feltárási szakvélemény alapján kocsányos tölgymakk és csermakk elegy lett elvetve a területen - ezt már Frankó Róbert Békés megyei erdőfelügyelő és erdőmérnök mondta a behir.hu érdeklődésére.

– A későbbiek során a csemeték elegyítése magyar kőrissel, mezei juharral, mezei szillel, illetve vadkörtével történik majd. Jelen pillanatban cserjés kocsányos makk volt elvetve, egészen pontosan tizenkét mázsa, amelyből hektáronként 50-60 ezer csemete kelt ki – részletezte a szakember. 

Hozzátette: az Ancsin-erdőben elültetett makkokból 80-100 éven belül hektáronként közel 300-400 egészséges, nagy lombú tölgyfa lesz.

 

További programok »

FEL