3000 darab fát ültet Békéscsaba mellett a Hatvanezer Fa Egyesület – galériával

2021. november 23. 15:00 | Hidvégi Dávid

A Hatvanezer Fa Egyesület 2021 őszi időszakban, fásítási céllal 2,4 hektár állami földterületen ültet fákat az Országos Erdészeti Egyesület egyedi támogatásával. Kedden 3000 fa ültetésébe kezdtek, amelyből idővel egy vegyes/elegyes erdő lesz a békéscsabai Kisréten.

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) az OMV-vel közös akcióban április közepén hirdette meg közös faültetési kampányukat „Ültessünk együtt fát egy fenntartható jövőért!” címmel. Az így befolyó pénz támogatási célú felhasználása során az OEE mérlegelte az elmúlt esztendők szakmai, kulturális és környezeti nevelési munkáit is, végül a Hatvanezer Fa Egyesületre esett a választás.

– Volt egy nemzetközi kezdeményezésünk, ami a széndioxid semlegesítésről szólt és faültetéssel volt összekötve. A Föld napján minden egyes megvásárolt üzemanyag után kifizettünk egy kompenzációt, amiből fákat ültettek. Úgy éreztük jó lenne egy hazai kezdeményezést csinálni. Együtt dolgozva az Országos Erdészeti Egyesülettel fakuponokat készítettünk, amelyek  megvásárlásával a vevőink egy-egy fa elültetését biztosították – mondta az olaj- és gázipari konszern marketing vezetője, Kováts Botond. Hozzátette: nemcsak egész fát, hanem fél fát is lehetett venni, az egyik legaktívabb benzinkút pedig a békési OMV volt. A kezdeményezésben összesen 3000 darab fára gyűlt össze pénz.

(Fotó: Such Tamás)

 

Az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára hangsúlyozta: az erdők szerepe a klímaváltozás elleni küzdelemben nagyon fontos, amit már nem csak az erdészek éreznek, hanem a társadalom is. Elmer Tamás úgy fogalmazott: az erdészek próbálnak híd lenni az erdő és a társadalom között, illetve felkészítik az erdőket az újabb és újabb kihívásokra.

– Az, hogy ilyen sok faültetés és erdőtelepítés van az országos fásítási programban is mind-mind azt mutatják, hogy az erdők és egyes fák szerepe kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából. Kiemelném a településfásítási programot is, amit szintén az egyesületünk koordinál. Egyre többen értik a jelentőségét, és ez, az amit mi napról napra próbálunk segíteni – tette hozzá.

Az eseményen elhangzott, hogy a Hatvanezer Fa Egyesület célkitűzései egyeznek mind az egyesületi, mind az ágazati hosszú távú célokkal. A forrás rendelkezésre bocsátásának egy sarkalatos felétele volt: minél előbb alkalmas földterületet kellett találni, ami meg is történt Békéscsaba Mezőmegyer városrésze mellett, a Kisréten. A mozgalom tagjai 2019-es indulásukkor még nem gondolták volna, hogy alig két év leforgása alatt ekkora léptékű fejlődésben lesz részük. A mostanival együtt most már több, mint harminc hektár erdőt gondoznak az egyesület tagjai. Ezúttal vadkörte, tölgy- hárs-, szil- és juharfát ültettek el.

– Erdészeti módszerekkel dolgozunk, nagyon sok olyan szakember került mellénk, akik ebben segíteni tudnak. Konkrétan ez a föld 2,4 hektár és egy vegyes/elegyes erdő lesz, amit ez a táj nagyon szeret. Hála istennek sok olyan támogató jött össze, aki ezt a lehetőséget lehetővé tette – emelte ki Ulbert Zoltán, a 60 ezer fa mozgalom elnöke. Az erdőtelepítésben a csabai fiatalok kiemelt szerepet vállalnak, így az új békéscsabai erdő a Garabonciás erdő nevet kapja.

Herczeg Tamás maga is beállt a faültetők közé – (Fotó: Such Tamás)

 

Magyarországon példanélküli módon, pár hét leforgása alatt sikerült egy unikális partneréget kialakítani a közös cél érdekében: a szakmai felügyeletet ellátó legmagasabb államigazgatási szint mozdult meg a közös ügy érdekében: Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár gondnokságával, a Nemzeti Földügyi Központ hatékony és operatív munkájával sikerült gyors tempóban fásításra alkamas állami tulajdonban lévő területet találni. Az állami erdők térségi vagyonkezelője, a Dalerd Zrt. azonnal az ügy mellé állt. 

– Békés megyének kevesebb, mint 5 százaléka erdősült. A kormányzati szándék az, hogy 2030-ig Magyarország területének körülbelül 27 százaléka legyen erdősült. Van pótolni valónk. Agrár megye révén nehezebb a dolgunk, mint ahol dombok és hegyek vannak, ugyanakkor rengeteg az állami terület, ami erdősíthető. A Békés Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Földügyi Központ, az Agrárminisztérum, az állami tulajdonú Dalerd Zrt. olyan gyorsan tette a dolgát, hogy másfél hónapon belül lezajlottak a háttérmunkák és elindulhatott a telepítés – fogalmazott Herczeg Tamás, aki maga is részt vett az ültetésben.

A térség országgyűlési képviselője azt is kiemelte, hogy a kezdeményezés illeszkedik a Békéscsabán és a megyében utóbbi időszakban elinduló környezettudatos gondolkodásba. Hozzátette: egyre több a fásítás, az erdősítés és faültetés.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL