Sok függ attól, mikor teszi lehetővé az átoltottság a korlátozások feloldását

2021. január 23. 11:58 | Mikóczy Erika

Az új év első hónapjának vége felé még mindig a koronavírus-járvány határozza meg a mindennapjainkat. Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt most egyebek mellett arról kérdeztük a 7.Tv Aktuális című műsorában, milyen segítségre számíthatnak a kormányzat részéről az önkormányzatok, cégek, vállalkozások ebben a helyzetben.

– A járvány még nem múlt el, a települések sem tudnak a korábbiak szerint tervezni. Mi az, amire a költségvetés tekintetében biztosan számíthatnak az önkormányzatok?

– Született olyan döntés, ami az önkormányzatok költségvetési mozgásterét szűkíti, és olyan is, ami ezt bővíti. Az állam az országban mindenütt igyekszik több pénzt hagyni a vállalkozásoknál: az iparűzési adó 2 százalékos plafonját ezért 1 százalékra kell csökkenteni. Ezzel párhuzamosan Békéscsaba több mint 1,4 milliárd forintnyi támogatáshoz jut, a 25 ezer fő alatti települések pedig automatikusan megkapják a kompenzációt (a Békés megyei 1-es választókerületben 9 ilyen település van). Jelenleg a költségvetés előkészítése folyik, február közepéig kell összeállítani azt az olvasatot, amit aztán majd vagy a közgyűlés, vagy – ha a veszélyhelyzeti jogrend február 1-je után is tovább folytatódna – közgyűlési hatáskörben a polgármester fogad el. Az a forrás, amit most Békéscsaba önkormányzata a kormányzattól kap, úgy tűnik, kompenzálni fogja az iparűzési adó csökkentése miatti bevételkiesést, illetve a parkolási bevételkiesést. Most azonban egy járványügyi költségvetést kell készíteni, amelyben a helyzetből adódóan vannak bizonytalansági tényezők. Nagyon sok függ attól, mikorra érkezünk el oda, hogy a gazdaságot, a szolgáltatásokat, vendéglátást, turizmust is érintő korlátozásokat fel lehet oldani. Ha az átoltottság megfelelő lesz, ezek az ágazatok is újból feléledhetnek, a vállalkozások ismét megfelelő bevételhez juthatnak majd.

 

 

– Az önkormányzatok mellett a vállalatok, cégek és az agrárium is nehéz évet tudhat maga mögött. A kormány nekik miben tud segíteni?

– Valóban nehéz évet zártak a vállalkozások, ezt jelzi, hogy tavaly a GDP jelentős mértékben csökkent – szükség van a kormányzati támogatásokra. Most indul egy új, 2021-től 2027-ig szóló európai uniós fejlesztési ciklus, ebben a gazdasági helyreállítási csomag forrásokat hoz többek között Magyarország számára is. Az agrárminiszter bejelentése szerint pedig 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére 2027-ig a Közös agrárpolitika (Kap) uniós és hazai forrásai révén.  Ráadásul a Kap vidékfejlesztési pillérén keresztül érkező forrásokat a kormány – a korábbi évek 17,5 százalékos támogatása helyett – 80 százalékkal egészíti ki, így a mezőgazdasági vállalkozók kiemelt segítséghez jutnak. A mikro-, kis-, és középvállalkozások számára márciusban indul a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP), amely a középvállalkozások felső szintjéig nyújthat támogatást. Itt 10 és 600 millió forint közötti összegre lehet majd pályázni, 30 százalékos önerővel.  

 

– Egyre többen regisztrálnak az oltásra. Érkeznek is a vakcinák, de ezek egyelőre nem elegendőek arra, hogy tömegesen oltsák be az embereket. Korábban elhangzott, hogy optimális esetben talán április-májusra lehet ezt megoldani.

– Attól tartok, hogy Magyarországon és Európa többi országában sem lesz elegendő ennyi idő a megfelelő átoltottság elérésére. A vakcinák tekintetében mindenki gyorsabb ütemű gyártásra számított. Én is abban reménykedtem, látva a vakcina-fejlesztést, hogy április-májusra megtörténhet a lakosság olyan arányú átoltása, amely a nyájimmunitás következtében lehetővé teszik az életünket nehezítő korlátozások feloldását. Azonban sajnos lassan érkezik Magyarországra az oltóanyag. Másrészt, bár valóban egyre növekszik az oltakozási kedv, ez még mindig meglehetősen alacsony. Zajlott és zajlik az egészségügyi ágazatban dolgozók, a kórházi, illetve az alapellátásban dolgozók oltása. Békés megyében, ebben az ágazatban viszonylag nagy százalékban oltatták be magukat az emberek. A szociális ágazatban dolgozók részéről jelen pillanatban még kisebb ez az arány. Megjegyzem: amíg a magyar lakosság nagyobb része nem lesz beoltva, addig folyamatos lesz annak a kockázata, hogy újabb hullámok lehetnek, és a koronavírus-járvány újabb súlyos betegségeket, halálozásokat okozhat.

 

– Jelenleg mennyire leterheltek a Békés megyei kórházak?

– Csökken a megbetegedések száma, kevesebb az új fertőzött, miközben a gyógyultak száma jelentős ütemben nő. Szerencsére egyre kevesebben szorulnak kórházi ellátásra Békés megyében is. Ez nagyon fontos mérőszám, mert megmutatja, hogy mennyire van „kifeszítve” az egészségügyi ellátórendszer. A háziorvosok köréből azt a jelzést kapom, hogy egyre kevesebb koronavírusos beteg. A halálozási adatok szintén kedvezőbben alakulnak, de tudjuk, hogy minden egyes élet számít, a napi 70-100 körüli szám is nagyon magas. Arra biztatok mindenkit, hogy regisztráljon az oltásra, hogy amint lehet, megkaphassa majd, és lassan visszaálljon az élet a korábbihoz hasonló kerékvágásba.

Itthon

Mezőberényben a Petőfi utcai gömbakácokat kivágták, gömbkőriseket ültetnek

Siklósi István, Mezőberény polgármestere még múlt év novemberében tájékoztatta a város lakóit arról, hogy a Petőfi utca nyugati oldalán lévő japán gömbakácok helyett gömbkőrisek ültetését tervezik. A napokban már arról számolt be, hogy a gömbakácok kivágása befejeződött, kezdődhet az ültetés, amelyhez segítőket várnak.
19:00
FEL