Herczeg Tamás: További zöldítésre, erdősítésre van szükség

2021. november 27. 12:44 | Mikóczy Erika

Átadták, és forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülő utat, és Békéscsaba iparterületei is újabb fejlesztésekben váltak érintetté. Erről és az aktuális járványhelyzetről Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdezte D. Nagy Bence műsorvezető a 7.Tv Aktuális című műsorában.

Forgalomba helyezték a Fürjesi elkerülő utat. Egy meglehetősen hosszú szakasz kialakítása vette kezdetét másfél évvel ezelőtt, és a tervekhez képest jóval hamarabb fejeződtek be a munkálatok.

– Körülbelül 10 hónappal hamarabb fejeződtek be a munkálatok, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. A békéscsabai közgyűlés jegyzőkönyveiben utánanéztem: két évtizede már szó volt arról, hogy ezt az utat meg kellene építeni, jó, hogy végre ez az álom is valóra vált. Most egyébként több mint 8 kilométeren zajlott beavatkozás. Az Apáczai utat felújították, kerékpárút, szervizút épült mellette, valamint a régi 44-es utat is rendbe tették azon a szakaszon, ahol a 44-estől az M44-eshez csatlakozik fel az út. Már az első napokban is sokan vették igénybe az elkerülőt, ami nagy forgalmat vesz le Békéscsabáról. Emellett az is fontos, hogy a jobb megközelíthetőséggel az Apáczai úton lévő ipari park vonzóbbá válik a befektetők számára. Hozzáteszem, hogy a Békéscsabát és vonzáskörzetét érintő útfelújítások sora itt nem áll meg: az Apáczai úti körforgalomtól, ha Csabaszabadi, Csanádapáca felé megyünk, az Újkígyós, Gerendás, Csabaszabadi, Békéscsaba kereszteződésben a körforgalom a következő évben elkészül.

 

– Békéscsabán a városkép is átalakulóban van. A központban bontják a Körös Hotel, amelytől el is búcsúzhatott a lakosság. Mi lesz a terület sorsa?

– Eszembe jutott, hogy amikor évekkel ezelőtt az ifiház bontása elkezdődött, akkor a kollégákkal szerveztünk magunknak egy búcsúbulit. Arra gondoltam, hogy mivel oly sok embernek volt valamilyen köze a Körös Hotelhez, összehozhatnánk számukra egy elköszönő délutánt. Ez meg is történt. Az elköszönés azonban csak egyik része a dolognak, a másik pedig az, hogy ott egy viszonylag kis területen, 1997 négyzetméteren valami új jöhet létre. Ha a bontás megtörténik, és az állam odaadja a városnak a területet, akkor az önkormányzat dönthet arról, hogy milyen fejlesztés legyen majd ott. Így aztán újra élettel telhet meg a város központjának ez a része. Két civil szervezetet kértem meg arra, hogy egy közösségi tervezés, társadalmi párbeszéd alakuljon ki arra nézvést, mit szeretnének a békéscsabaiak az egykori Körös szálló helyén. Mint kiderült, a döntő többség azt szeretné, hogy valamilyen zöld környezetbe ágyazott tér alakuljon ki ott. Hogy milyen közösségi funkciót kap majd a hely, azt még el kell dönteni.  

 

 

A város több pontján fásítanak, például egy állami földterületen háromezer fa ültetése zajlik. Mit tudhatunk erről?

– Ha már a Fürjesi elkerülőről beszéltünk, azt is meg kell említeni, hogy annak a környékén bőven van lehetőség fásításra. Sokkal több fát, cserjét, sokkal több zöldet bírna el az a környék; ezen még dolgozunk. Az említett háromezer fa állami földterületen történő elültetése 2,4 hektárt érint. Hozzáteszem: sokszor mondják az állami szereplőkről, hogy lassúak, bürokratikusak, ehhez képest hihetetlen gyorsasággal született meg az a döntés, amely alapján a Hatvanezer Fa Egyesület Kisréten, állami földterületen erdősíthetett. Azonban ennél még jóval több fát kell ültetni. Nemcsak azért, mert a kormányzat szándéka az, hogy a mostani körülbelül 22%-os erdősítettség 2030-ig 27%-ra nőjön, hanem azért is, mert Békés megyében ez az arány jelenleg mindössze 5%. Nagyon jó minőségű földterületeink vannak, a mezőgazdaság használja ezeket, de vannak olyan magán- és állami területek is, amelyek alkalmasak lehetnek az erdősítésre akár Békéscsaba határában vagy a megye más pontjain.

 

Van egy fiatalokhoz kapcsolódó kötődés is, hiszen az új erdő a Garabonciás erdő nevet viseli majd.

– Így van. Ennek az az előzménye, hogy még néhány hónappal ezelőtt Fodival, a Csabai Garabonciás Napok atyjával beszélgettünk, és kértem, hogy ebben az évben zöld legyen a Gara. A fiatalok, a jelöltek, majd a diákpolgármester és az alpolgármesterek partnerek voltak ebben, valamint a Hatvanezer Fa Egyesület is teljes mellszélességgel az ügy mellé állt. Az egyesület azt találta ki, hogy ez az új erdő legyen a Garabonciás erdő. Békéscsaba határában nagyon nagymértékű erdősítésre kerülhet sor, a Garabonciás erdő az egyik első ilyen lépés.

 

– Mindeközben zajlik a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Nagyon sokan veszik fel Békés megyében is az oltást a meghosszabbított akcióhéten.

– Már az első napokban látszott, hogy sikeres a november 22-én indult oltási akcióhét. Voltak, akik az első vagy a második oltásra jelentkeztek, de legtöbben a harmadik oltásukat vették fel. Sokan örültek annak, hogy az akcióhéten mindezt regisztráció nélkül is megtehették. Ezért döntött úgy a kormányzat, hogy december 5-éig meghosszabbítja az oltási akciót, így előzetes regisztráció nélkül is bármelyik oltási ponton meg lehet jelenni, és fel lehet venni a védőoltást. Európa nagyon sok országában rendkívüli szigorításokat vezettek be, a magyar kormánynak azonban továbbra is eltökélt szándéka, hogy súlyos korlátozások ne legyenek. Megtapasztaltuk az előző két tanévben a digitális tanrend nehézségeit. A saját bőrünkön éreztük azt is, mentálisan milyen rossz hatással van ránk a hosszan tartó bezártság. Nem beszélve arról, hogy a gazdaság teljesítményét is borzasztó mértékben rontja, ha bezárásokat kell elrendelni. Ettől szeretné megóvni a magyar társadalmat a kormányzat. Éppen ezért mi is mindenkit arra buzdítunk, hogy vegye fel az oltásokat, amellyel a szakemberek szerint egészen bizonyosan megmenekülhet a súlyos kimenetelű betegségtől, a kórházba kerüléstől, ne adj Isten, a halálozástól.

További programok »

FEL