Herczeg Tamás: A gyermekvédelem alapja a testi-lelki fejlődés biztosítása

2024. február 26. 16:10 | Mikóczy Erika

Kétnapos kihelyezett frakcióülést tartott az Országgyűlés Fidesz-KDNP frakciója február 21-22-én Balatonalmádiban, ahol több fontos döntés is született. Ezúttal erről, valamint a volt Körös Hotel helyének a sorsáról és a postákról beszélgetett Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel a 7.Tv Aktuális című magazinjában D. Nagy Bence műsorvezető.

 

– Balatonalmádiban, a kihelyezett frakcióülés kiemelt napirendi pontjai között szerepelt az új államfőjelölt személyéről szóló frakciódöntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag. Kezdjük a fontos személyi döntésekkel.

– Novák Katalin köztársasági elnök benyújtotta lemondását az Országgyűlésnek, a Fidesz-KDNP frakció ezt elfogadta. A kormánypárti többséget adó nagyobb frakció elnökének javaslatára döntöttünk arról is, hogy kit szeretnénk a következő időszakban Magyarország köztársasági elnökének. Egybehangzó döntés volt, hogy a tudományos fokozattal rendelkező, a diplomácia világában is jártas kiváló jogtudós, az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás legyen az új köztársasági elnök. Balatonalmádiban megszületett továbbá a döntés arról is, hogy – Varga Judit lemondása után – a Fidesz listavezetője az európai parlamenti választáson az a Deutsch Tamás legyen, aki 2015 óta ott van az Európa Parlamentben, a Fidesz alapító tagja, és igen tapasztalt politikus.

 

 

– Igen súlyos kérdések merültek fel az elmúlt időszakban a gyermekek védelmével kapcsolatban, ezek ismeretében szigorítják a szabályozást. Egy rendkívül bonyolult és érzékeny területről van szó. Mire lehet számítani?


– A gyermekvédelem szerteágazó terület, a családtól és az alapellátástól kezdve, a szakellátáson és a jelzőrendszeren át az intézményi háttérig, a bentlakásos intézményekig sok szereplője van. Egy bentlakásos intézményben történt éveken keresztül az a szörnyűség, amelynek a kirobbanása akkor megrázta az egész társadalmat, most pedig a kegyelmi ügy kapcsán ismét a középpontba került. Hogy ilyen gyermekbántalmazás ne fordulhasson elő, az Alaptörvény olyan módosítására készülünk, amely szigorítja a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos jogszabályokat. Ez nagyon fontos, azonban a gyermekvédelem igen szerteágazó terület, és nem csak a bűn elkövetése utáni büntetés szigorát kell súlyosbítani, hanem szükség van más feladatok elvégzésére is: új gyermekvédelmi törvény születik, és ez mintegy húsz kapcsolódó jogszabály módosítását jelenti.

Bízom benne, hogy a törvény létrejöttét széleskörű szakmai konzultáció előzi meg. A gyermekvédelem kiindulópontja az, hogy családban nőhessenek fel a gyerekek, amikor pedig erre nincsen lehetőség, akkor egy olyan ellátórendszerben élhessenek, amely megfelelő körülményeket biztosít a testi-lelki-szellemi fejlődésükhöz. Rendkívül összetett területről van, amelybe beletartozik a családsegítő szolgálatok munkatársainak a tevékenysége, a védőnői, a háziorvosi, a gyámügyi terület és beletartozik a pedagógusok, de a rendőrök munkája is, ahogy számos civil szervezet tevékenysége is segítheti a gyermekek egészséges fejlődését. A képzéstől az ágazatban dolgozók kiégésének megelőzésén keresztül a bérezésig szükség van változásra. Remélem, hogy a hibákat ki tudjuk küszöbölni, ezután jobb gyermekvédelmi ellátórendszerünk lesz, és bízom abban, hogy nem a politika különböző oldalainak, hanem a szakmának a véleménye lesz a döntő ezekben a kérdésekben. Úgy gondolom, a jelzőrendszertől az áldozatsegítésig lesznek olyan pontjai a nagy törvénycsomagnak, amelyben bármely oldalon ülő képviselők egyetértenek a szakértőkkel.

 

– A kihelyezett frakcióülésen ön több fontos dologban tárgyalt kormányzati szereplőkkel, ilyen például az egykori Körös Hotel helyének a sorsa, vagy a posták ügye. Miben sikerült előrelépni?

– Megszületett a végleges kormánydöntés, ami arról rendelkezik, hogy önkormányzati tulajdonba kerül az a közel kétezer négyzetméternyi terület, ahol korábban a Körös Hotel állt. Most már csak az ingyenes tulajdonba adással kapcsolatos technikai részletkérdések tisztázása van hátra, tehát rövidesen megkapja a város a területet és dönthet a további sorsáról. Szintén szóba került a Magyar Posta postapartneri szerződéseinek kérdése. Jó hír, hogy hamarosan két békéscsabai helyszínen újra elkezdenek működni a postai szolgáltatások, és további helyszíneket illetően is vannak érdeklődők.

 

– Pontosan hol lesznek hozzáférhetőek a postai szolgáltatások?

– Jaminában és Gerlán a vállalkozói szerződés megköttetett, így a pontos helyszín is megvan, és elmondható, hogy a Lencsésin és Mezőmegyeren is van konkrét érdeklődés a postapartneri tevékenység iránt. A Magyar Posta legkésőbb a nyitás előtt 15 nappal értesíti majd az önkormányzatot arról, hogy hol nyílik új postahivatal. Jamina esetében adottság, hogy a korábbi 3-as posta épületében folyjon majd ez a tevékenység. Egyébként egyre több vállalkozó lát fantáziát abban, hogy a Magyar Postával együttműködve postai szolgáltatásokat végezzen és ez mindenképpen jó hír.

További programok »

FEL