A karácsonyi puding eredete a viktoriánus időkig nyúlik vissza, a hagyomány szerint ilyenkor összegyűlt az egész család, hogy közösen készítsék el az ünnepi nyalánkságot. Közben kívánni is kellett valamit, hiszen ilyenkor minden kívánság valóra válhat.
A karácsonyi puding tizenhárom összetevőből áll, ez Jézust és az apostolokat jelképezi. Magyallal díszítik, ami a töviskoronát szimbolizálja. Néha érméket vagy különféle medálokat is elrejtenek benne. Aki megtalálja, annak szerencséje lesz.
HOZZÁVALÓK:
A pudinghoz:
- 450 g aszalt gyümölcs vegyesen (arany mazsola, mazsola, szárított sárgabarack, aszalt szilva)
- 1 kisebb alma hámozva, reszelve
- 1 narancs héja és leve
- 50 g kandírozott narancshéj
- 3 teáskanál rum + extra adag a flambírozáshoz
- 75 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 2 db tojás
- 100 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szegfűszeg,
- 1 kávéskanál szerecsendió
- 40 g zsemlemorzsa
- 40 g hántolt, aprított mandula
A rumos vajhoz:
- 100 g vaj
- 125 g porcukor
- 3 evőkanál rum
ELKÉSZÍTÉS:
Az összes hozzávalót belerakjuk egy nagy tálba és összekeverjük. Hagyjuk pihenni 10 percet, majd egy hőálló edényt kikenünk vajjal es beletöltjük. Sütőpapírt vágunk ki az edényünk tetejére és lefedjük vele. Majd alufóliával is befedjük.
Keressünk egy nagyobb edényt, amibe belerakjuk a sütis edényünket és feltöltjük vízzel a 3/4-éig. Felrakjuk melegedni nagyobb lángon, majd, ha lobog a víz, csökkentjük a hőmérsékletet. Négy órán át gőzöljük, óránként megnézzük, ha elpárolgott, pótoljuk. Ha lejárt az idő, kivesszük a vízfürdőből hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk egy tálra és tálalhatjuk.
A bátrabbak ilyenkor meg is locsolhatják felmelegített rummal és óvatosan meggyújthatják.