Narancsos és tonikos kávé? – A modern jegeskávék kora

15:13 | Bere Mátyás

Talán a két legegyszerűbben elkészíthető jegeskávé mostanában a legmenőbb. Az egyik tonikkal, a másik narancslével készül és tulajdonképpen otthoni környezetben egyik sem igényel két összetevőnél többet.

Narancs-kávé:

1,5 dl jól lehűtött narancslevet egy pohárba öntjük, majd ráfőzünk egy rövidebb esperessót vagy ristrettót és kész is. Ha még hidegebben szeretnénk inni, akkor lehűthetjük a kávét, vagy tehetünk bele jeget. A jéggel érdemes viszont óvatosan bánni, a kávés italok nem igazán finomak felhigítva.

 

Tonic-kávé:

Ez a koktél már több mozgásteret enged, lehet például kevés és sok tonikkal is készíteni, valamint simán belefér, hogy például gránátalma sziruppal édesítsük, de még a gyümölcsös, ízesített tonikok is jó ízt adhatnak a kávénak.

Én egy lehűtött ristrettót habosítok fel kézi tejhabosítóval, erre öntök nagyjából 1 dl tonikot, és kész is. Ha viszont azt szeretnénk, hogy külön váljon a két réteg, akkor ráfőzhetjük 2 dl tonikra a kávét, vagy óvatosan ráönthetjük, lehűtve. Emellett narancshéjat, vagy egy szár rozmaringot is tehetünk az italba, ezek nemcsak dísznek alkalmazhatók, de egy enyhe gin-es aromát is kölcsönöznek neki.

 

A hasonló koktélok szerepe:

A fent említett kávék alkoholmentes és vegán italok, így sokan élvezhetik őket. Elsőre riasztó lehet, hogy szénsavas, vagy gyümölcsös kávét igyunk, de érdemes kipróbálni ezeket a recepteket, ezzel is bővítve a gasztopalettánkat.

 

Fotó: Bere Mátyás / Behir.hu

További programok »

FEL