Szesztelen forró italok – forralt bor helyettesítők a hideg napokra

2024. december 27. 19:45 | Bere Mátyás

Ha forralt borról van szó, akkor igazából egy jó fűszerválogatás és egy nagy adag cukor felfőzéséről beszélünk, ami elnyomja a jó és a rossz bor ízét egyaránt. Ezért jött a gondolat, hogy idén bormentes forralt italokat tesztelek, aminek meg is lett az eredménye: rajongója lettem két specialitásnak.

A narancspuncs van a topon (szerintem). Ez a gyerekbarát finomság egyszerű és ízletes része lehet a téli időszaknak. A recepthez nem kell más, mint egy jó adag téli fűszer, narancslé, cukor és víz.

Először öntsünk 7dl vizet egy lábasba, majd alá is lehet gyújtani. Amíg a víz közelíti a forráspontot, addig mehet bele 6 szem borókabogyó, 3 szem szegfűbors, 3 rúd fahéj, 10 szegfűszeg, egy pár húzásnyi szerecsendió-reszelék és két csillagánizs. Akinek belefér egy kis erősség, annak gyömbért ízlés szerint elvisel a főzet, mellé pedig passzol egy-két szem kardamon.

Ha felforrt a víz, akkor tartsuk ezt az állapotot tíz percig, majd egy fekete tea filtert áztassunk benne 2-3 percig, utána pedig mehet rá fél liter 100%-os narancslé. Ha ez is felforrt, akkor pedig 3-4 evőkanál cukorral édesítsük, de ez ízlés szerint változhat.

Ha esetleg túl édes a mix, akkor ne vízzel, hanem narancslével hígítsunk rajta.

 

 

Egy másik érdekes, alkoholmentes „bájital” az almapuncs, ami sokkal inkább télies és kevésbé frissességet sugárzó ital, de annál inkább comfort-food. Ez a recept pedig nagyon hasonló a narancsoshoz.

Először öntsünk 5dl vizet egy lábasba, kezdjük forralni. Amíg a víz közelíti a forráspontot, addig mehet 3 szem szegfűbors, 3 rúd fahéj, 10 szegfűszeg, 1/2 kávéskanálnyi szerecsendió-reszelék és két csillagánizs. Ha szeretjük az ízét, akkor tehetünk egy-két szem kardamont.

Mikor felforrt a víz, akkor tartsuk ezt az állapotot tíz percig, majd egy gyümölcstea filtert áztassunk benne 6 percig, utána pedig mehet rá fél liter 100%-os almalé. Ha ez is felforrt, akkor pedig 3-4 evőkanál cukorral édesítsük, ennél a receptnél a méz is remek választás, de az inkább hűlés közben adjuk hozzá.

 

Illusztráció: pixabay.com

További programok »