Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy a Csabai Ízek Vására elnevezésű programsorozat alkalomról-alkalomra beváltja a hozzá fűzött reményeket, mégpedig azt, hogy népszerűsítse a piacot és előtérbe helyezze a helyi termelők termékeit.

– Az a célunk egy-egy ilyen kiegészítő programelemmel, hogy fókuszba tudjuk hozni az adott időszakban jelenlévő szezonális élelmiszereket, termékeket. Most október van, ami az őszi gyümölcsökről szól, ezért esett a választásunk az almára, amit többféleképpen is bemutatunk a piacra látogatóknak. Úgy gondoltuk, hogy a hagyományos kulturális programunk mellett kóstolásra is lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek – tette hozzá az elnök.
A finomabbnál finomabb almákat, amiket meg lehetett kóstolni, illetve vásárolni is természetesen Krizsán-Fabisz Ivett őstermelő szolgáltatta. Mint mondta: nagyon örömteli számára, hogy ilyen rendezvényeken keresztül népszerűsítik a helyi termékeket és a szezonális gyümölcsöket itt Békéscsabán.

– Azt vettem észre, hogy az emberek egyre jobban szeretik az almát, és annak különböző változatait, hiszen nagyon sokféleképpen tudjuk felhasználni és elkészíteni a gyümölcsöt. Az almát főként almás pitéhez szokták vinni az emberek, a birsalmából pedig birsalmasajtot szoktak készíteni – fogalmazott az őstermelő.
A kulináris élvezetek mellett a szervezők a kultúrára is nagy hangsúlyt fektetnek minden egyes vásár alkalmával. Ez alkalommal a Strapce Citerazenekar szolgáltatta a talpalávalót. Gergő Marcell, a zenekar vezetője kiemelte, hogy másodjára kaptak meghívást a szervezőktől, és ez alkalommal is igyekeztek a teljes zenei repertoárjukat megmutatni az érdeklődőknek.

– Minden ilyen rendezvény összekovácsoló erővel bír és nagyon jó kezdeményezésnek tartom az összes Csabai Ízek Vásárát, és az ehhez hasonló rendezvényeket is, hiszen itt tudnak az emberek igazából egymással találkozni, ráadásul még egy kis kultúrát is bele tudunk csempészni ilyenkor, ami csak egy plusz töltetet ad az egésznek – fejtette ki a zenekarvezető.
A szervezők elmondták, hogy a következő alkalomra is elő fognak rukkolni egy plusz programelemmel, amikor szintén helyi termelőket és a helyi termékeket szeretnék fókuszba állítani.