A Csabai Ízek Vásárát a helyi ízek, termékek jellemzik. Pontosan ilyen helyi íz a szlovák gasztrokultúra sok-sok eleme, köztük a fánk is, amit a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. és a szlovák nemzetiségi önkormányzat közösen hozott el a piacra.
Kiszely András, a nemzetiségi önkormányzat elnöke kifejtette, hogy a csabai ízvilág a helyi szlovákság egyik legnagyobb alkotása az eltelt 300 évben.
– A nagyközönség leginkább a gasztronómiánkról ismer minket, a rendezvényeinken is ez mutatkozik meg. Itt a piacon is szívesen állunk rendelkezésre, ha arra kérnek fel, hogy prezentáljuk a tipikus csabai ételeket, mint például most, farsang idején a csabai fánkot, vagy helyi nevén a pampuskát – fejtette ki az elnök.
Kiemelte, hogy Csabán hagyományosan nem a farsangi időszakban készítették a fánkot, hanem ünnepek alkalmával és temetésekkor került az asztalra.
– Nagyon aktív családok segítettek a fánkok elkészítésében. Külön köszönettel tartozunk a Bartolák, a Kiss és a Tuska házaspárnak, akik Jaminában a „Knyihár kolbászművek” étkezdéjében készítették el ezt a közel négyszáz adag fánkot. Fontos őket megemlíteni, hiszen ingyen, az idejüket és energiájukat nem sajnálva segítenek népszerűsíteni ezt a kultúrát – fejtette ki Kiszely András.
Dénes Lajos, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke felidézte, hogy a Csabai Ízek Vására egy tavaly indult kezdeményezés, amely megvetette a lábát a piacon, hiszen most télen is kéthetente várja a vásárlókat.
– Mindig igyekszünk népszerűsíteni az eseményt, most farsang alkalmával pedig az ehhez illő jellegzetes étellel, a fánkkal készültünk a szlovák önkormányzattal közösen – fejtette ki Dénes Lajos, majd kiemelte, hogy az árusok kitartása a záloga annak, hogy a vevők megszokják azt, hogy a piacra ki lehet jönni és rendszeresen jó minőségű, helyi és megbízható termékeket lehet tőlük vásárolni.