Az ünnepi menü nem verseny: menüsor ötletek és receptek

16:47 | behir.hu

Idén a Rama összeállított egy különleges ünnepi menüsort is bevált receptjeiből, amelyek nemcsak finomak, hanem kifejezetten a stresszmentes főzést segítik. A Rama receptjei ebben is segítenek. Íme egy olyan menüsor, amely egyszerű, ünnepi, előre is tudsz vele haladni, és akár az utolsó pillanatban is elkészítheted.

Előétel: Tonhalas krém. Ha karácsony, akkor hal. De nem kell feltétlenül hallevesre gondolni. A kamrában található hozzávalókat összedobva remek előételt készíthetsz.

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 140 g tonhal
  • 1/2 citrom
  • 150 g Rama margarin
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál ketchup
  • 50 g fekete olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. 140 g sós lében lévő tonhalat csöpögtess le, törd össze villával és locsold meg fél teáskanál citromlével.
  2. Egy tálban keverj el 150 g puha Rama margarint egy kis csokor aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál ketchuppal, 50 g negyedekre vágott fekete olajbogyóval, 1 gerezd finomra vágott fokhagymával.
  3. Add hozzá a citromos tonhalat, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
  4. Tálald pirítóssal vagy salátaágyon, extra friss zöldségekkel.

 

 

Egy különleges köret: francia rakott burgonya. Hallott már a francia konyha egyik kedvelt fogásáról? Hasonló a mi rakott krumplinkhoz, ugyanolyan házias, de elég hozzá kevesebb összetevő.

Főzési idő: 20 perc; Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 75 dkg burgonya
  • 3 db tojás
  • 7 dkg Rama növényi vajalternatíva
  • 2,5 dkg liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
  • 1,5 dl tej vagy növényi tej
  • 7,5 dkg sajt
  • 1 dl tejföl
  • szerecsendió
  • kevés zsemlemorzsa
  • bors
  1. 2 db tojást és a burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd felkarikázva egy keverőtálba tesszük.
  2. Közben a növényi vajalternatívából, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk, melyet sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezünk.
  3. A besamelhez hozzákeverjük a tejfölt és 1 db tojássárgáját, majd az egészet egybeforgatjuk a burgonyával és a főtt tojással. A megmaradt 1 db tojásfehérjét felverjük, és a keveréket ezzel lazítjuk.
  4. A növényi vajalternatívával kikent tepsibe beleszórjuk a kenyérmorzsát, a keveréket pedig szétterítjük.
  5. Reszelt sajttal megszórjuk, és 165 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük. 

 

Ha akarom, köret, ha akarom, főétel: Dubarry karfiol. A Dubarry karfiol egy igazi vegetáriánus finomság, de a mindenevők is biztosan imádni fogják.

Főzési idő: 15 perc; Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kis fej karfiol
  • 1  ek  Rama margarin
  • 1  ek  liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
  • 1 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 0,5 tk szerecsendió
  • 10 dkg sajt
  1. A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
  2. A Rama margarint felolvasztjuk, aranysárgára pirítjuk benne a lisztet, majd felöntjük tejjel, és habverővel simára keverjük. A kész besamelt megsózzuk, megborsozzuk,  megszórjuk szerecsendióval, és jól kiforraljuk.
  3. A főtt karfiolrózsákat kivajazott tepsibe tesszük, és megsózzuk.
  4. A besamelt a karfiolra öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 185 fokon, kb. 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

Az asztal ékessége: sütőtökös-mákos wellington. Hallottál már a wellingtonról? Mindig is ki akartad próbálni? Nem kell mindjárt a legnehezebb recepttel indítani; íme egy mákos-sütőtökös egyszerű, karácsonyi változat!

Főzési idő: 45 perc; Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy evőkanál egész mák
  • 180 g liszt
  • 200 g Rama sütőmargarin
  • 1 kis csomag leveles tészta
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 170 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 g spenótlevél
  • 35 g dió
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 nagy tojás
  • 20 ml víz
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál só
  • bors
  • chili
  1. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet 1 a sóval, és hozzáadunk 150 g felkockázott, hideg Rama sütőmargarint, majd az egészet összeforgatjuk (kisebb margarindarabok maradhatnak benne).
  2. Hozzáöntjük a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg lazán összeáll. Folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentjük.
  3. A töltelékhez hosszában félbevágjuk a sütőtököt, majd kimagozzuk. Mindkét részét további két részre vágjuk, ügyelve arra, hogy a magház nélküli hosszúkás „szár” egyben maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd egy kis chilit és őrölt fahéjat szórunk a tetejére. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Ha kihűlt, óvatosan eltávolítjuk a héját. Fontos, hogy a sütőtök egészben maradjon.
  4. Száraz serpenyőben lepirítunk az egész mákot (egy keveset félre teszünk) és a durvára vágott diót, majd félretesszük.
  5. Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék Rama sütőmargarint, beledobunk 2 kisebb fej apróra vágott lilahagymát, és folyamatos kevergetés mellett megpároljuk. Ezután 2-3 gerezd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ha már illatos és félig puha a fokhagyma is, beletesszük a gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis chilivel tovább ízesíthetjük. Magas hőfokon addig pároljuk, amíg a gomba leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a lepirított mákot és diót, majd belekeverjük a spenótlevelet is. Amint a levelek összeestek, levesszük a tűzről a tölteléket, megszórjuk 2-3 ek. evőkanál zsemlemorzsával, és az egészet hűlni hagyjuk.
  6. A leveles tésztát sütőpapíron 30-45 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőlemezre tesszük. Megszórjuk a tésztát a maradék zsemlemorzsával, és egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A tészta hosszabb szélein 2-3 centit szabadon hagyunk, és megkenjük egy kis felvert tojással. A tészta közepére helyezzük a hosszúkás sütőtökdarabot, majd becsomagoljuk: előbb a tészta két rövidebb oldalát, majd a két hosszabbat hajtjuk a sütőtökre. Megkenjük a tésztát a maradék felvert tojással, és a tetejére 2 tk. egész mákot szórunk. Megszurkáljuk villával, hogy távozhasson sütés közben a gőz, és 190 °C-os sütőben nagyjából 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Forrás: NOGUCHI

 

Desszert a kamrából: áfonyás-fehércsokis zabsüti: Zab, áfonya, fehércsoki – kamra, hűtő, konyhaszekrény, és már kész is a desszert, amelyből még napok múlva is fogyaszthattok. Érdemes a mennyiségek már az első sütésnél megnövelni.

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 g Rama Classic margarin
  • 75 g barnacukor
  • ½ teáskanál vaníliaaroma
  • 1 db kis méretű tojás
  • 50 g liszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 35 g zabpehely
  • 50 g aszalt vagy friss áfonya
  • 35 g fehér csoki
  1. A Rama Classic-ot, a barnacukrot és a vaníliaaromát robotgéppel habosra verjük, majd a tojást hozzáadva krémesre keverjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a zabpelyhet, majd könnyedre keverjük.
  3. Ezt követően a mixhez adjuk az áfonyát is, és finoman átkeverjük.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy evőkanállal sütiket formázunk a tésztamixből, és a tepsibe helyezzük őket. 12-15 percig aranybarnára sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
  5. A fehércsokit megolvasztjuk, és rácsos mintában a süti tetejére öntjük, majd egy órán át hagyjuk megszilárdulni.

Forrás: NOGUCHI

További programok »

Friss hírek

Szeretetcsomagok útja a ködbe burkolózott tanyavilágba

A ködbe burkolózott tanyavilágba idén is megérkezett a Karácsonyi Angyalok csomagba zárt szeretete. Bonnyai Sándor szociális munkás és segítői a napokban indultak útjára az Angyal-járattal, hogy tanyáról tanyára járva ne csak ajándékokat, hanem figyelmet, törődést és emberi jelenlétet vigyenek azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.
14:09
FEL