Előétel: Tonhalas krém. Ha karácsony, akkor hal. De nem kell feltétlenül hallevesre gondolni. A kamrában található hozzávalókat összedobva remek előételt készíthetsz.
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 140 g tonhal
- 1/2 citrom
- 150 g Rama margarin
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál ketchup
- 50 g fekete olajbogyó
- 1 gerezd fokhagyma
- 140 g sós lében lévő tonhalat csöpögtess le, törd össze villával és locsold meg fél teáskanál citromlével.
- Egy tálban keverj el 150 g puha Rama margarint egy kis csokor aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál ketchuppal, 50 g negyedekre vágott fekete olajbogyóval, 1 gerezd finomra vágott fokhagymával.
- Add hozzá a citromos tonhalat, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
- Tálald pirítóssal vagy salátaágyon, extra friss zöldségekkel.

Egy különleges köret: francia rakott burgonya. Hallott már a francia konyha egyik kedvelt fogásáról? Hasonló a mi rakott krumplinkhoz, ugyanolyan házias, de elég hozzá kevesebb összetevő.
Főzési idő: 20 perc; Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 75 dkg burgonya
- 3 db tojás
- 7 dkg Rama növényi vajalternatíva
- 2,5 dkg liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
- 1,5 dl tej vagy növényi tej
- 7,5 dkg sajt
- 1 dl tejföl
- só
- szerecsendió
- kevés zsemlemorzsa
- bors
- 2 db tojást és a burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd felkarikázva egy keverőtálba tesszük.
- Közben a növényi vajalternatívából, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk, melyet sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezünk.
- A besamelhez hozzákeverjük a tejfölt és 1 db tojássárgáját, majd az egészet egybeforgatjuk a burgonyával és a főtt tojással. A megmaradt 1 db tojásfehérjét felverjük, és a keveréket ezzel lazítjuk.
- A növényi vajalternatívával kikent tepsibe beleszórjuk a kenyérmorzsát, a keveréket pedig szétterítjük.
- Reszelt sajttal megszórjuk, és 165 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ha akarom, köret, ha akarom, főétel: Dubarry karfiol. A Dubarry karfiol egy igazi vegetáriánus finomság, de a mindenevők is biztosan imádni fogják.
Főzési idő: 15 perc; Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kis fej karfiol
- só
- 1 ek Rama margarin
- 1 ek liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
- 1 dl tej
- frissen őrölt bors
- 0,5 tk szerecsendió
- 10 dkg sajt
- A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
- A Rama margarint felolvasztjuk, aranysárgára pirítjuk benne a lisztet, majd felöntjük tejjel, és habverővel simára keverjük. A kész besamelt megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, és jól kiforraljuk.
- A főtt karfiolrózsákat kivajazott tepsibe tesszük, és megsózzuk.
- A besamelt a karfiolra öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 185 fokon, kb. 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az asztal ékessége: sütőtökös-mákos wellington. Hallottál már a wellingtonról? Mindig is ki akartad próbálni? Nem kell mindjárt a legnehezebb recepttel indítani; íme egy mákos-sütőtökös egyszerű, karácsonyi változat!
Főzési idő: 45 perc; Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kg sütőtök
- 1 nagy evőkanál egész mák
- 180 g liszt
- 200 g Rama sütőmargarin
- 1 kis csomag leveles tészta
- 2 kis fej lilahagyma
- 170 g gomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 g spenótlevél
- 35 g dió
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 nagy tojás
- 20 ml víz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál só
- bors
- chili
- A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet 1 a sóval, és hozzáadunk 150 g felkockázott, hideg Rama sütőmargarint, majd az egészet összeforgatjuk (kisebb margarindarabok maradhatnak benne).
- Hozzáöntjük a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg lazán összeáll. Folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentjük.
- A töltelékhez hosszában félbevágjuk a sütőtököt, majd kimagozzuk. Mindkét részét további két részre vágjuk, ügyelve arra, hogy a magház nélküli hosszúkás „szár” egyben maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd egy kis chilit és őrölt fahéjat szórunk a tetejére. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Ha kihűlt, óvatosan eltávolítjuk a héját. Fontos, hogy a sütőtök egészben maradjon.
- Száraz serpenyőben lepirítunk az egész mákot (egy keveset félre teszünk) és a durvára vágott diót, majd félretesszük.
- Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék Rama sütőmargarint, beledobunk 2 kisebb fej apróra vágott lilahagymát, és folyamatos kevergetés mellett megpároljuk. Ezután 2-3 gerezd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ha már illatos és félig puha a fokhagyma is, beletesszük a gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis chilivel tovább ízesíthetjük. Magas hőfokon addig pároljuk, amíg a gomba leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a lepirított mákot és diót, majd belekeverjük a spenótlevelet is. Amint a levelek összeestek, levesszük a tűzről a tölteléket, megszórjuk 2-3 ek. evőkanál zsemlemorzsával, és az egészet hűlni hagyjuk.
- A leveles tésztát sütőpapíron 30-45 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőlemezre tesszük. Megszórjuk a tésztát a maradék zsemlemorzsával, és egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A tészta hosszabb szélein 2-3 centit szabadon hagyunk, és megkenjük egy kis felvert tojással. A tészta közepére helyezzük a hosszúkás sütőtökdarabot, majd becsomagoljuk: előbb a tészta két rövidebb oldalát, majd a két hosszabbat hajtjuk a sütőtökre. Megkenjük a tésztát a maradék felvert tojással, és a tetejére 2 tk. egész mákot szórunk. Megszurkáljuk villával, hogy távozhasson sütés közben a gőz, és 190 °C-os sütőben nagyjából 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Desszert a kamrából: áfonyás-fehércsokis zabsüti: Zab, áfonya, fehércsoki – kamra, hűtő, konyhaszekrény, és már kész is a desszert, amelyből még napok múlva is fogyaszthattok. Érdemes a mennyiségek már az első sütésnél megnövelni.
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók 4 adaghoz
- 40 g Rama Classic margarin
- 75 g barnacukor
- ½ teáskanál vaníliaaroma
- 1 db kis méretű tojás
- 50 g liszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 35 g zabpehely
- 50 g aszalt vagy friss áfonya
- 35 g fehér csoki
- A Rama Classic-ot, a barnacukrot és a vaníliaaromát robotgéppel habosra verjük, majd a tojást hozzáadva krémesre keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a zabpelyhet, majd könnyedre keverjük.
- Ezt követően a mixhez adjuk az áfonyát is, és finoman átkeverjük.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy evőkanállal sütiket formázunk a tésztamixből, és a tepsibe helyezzük őket. 12-15 percig aranybarnára sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
- A fehércsokit megolvasztjuk, és rácsos mintában a süti tetejére öntjük, majd egy órán át hagyjuk megszilárdulni.

Forrás: NOGUCHI