A szakemberek szerint az ünnepi ebédek és vacsorák könnyen leterhelhetik a szervezetet, és gyakran pluszkilók felszedéséhez vezethetnek. Békéscsaba futónagykövete elmondta: ebben az időszakban mindenkinek a család az első, ám ha tehetjük, akkor szakítsunk időt olyan fajta mozgásformára, amelyet a hétköznapokon is gyakran végezhetünk.
– Jó tanácsként azt tudom mondani, hogy aki rendszeresen nem szokott futni, az ne most kezdjen el, semmiképpen ne karácsony után akarjon nagyot futni vagy akár kocogni. Inkább válasszon olyan mozgásformát, ami könnyebb. Lemozogni mindenképpen érdemes a karácsonyi nagy evéseket, de szerintem elég, hogyha szervezünk valami közös családi programot és elmegyünk jó nagyokat sétálni – emelte ki Tóth László.
Az ünnepi menü ledolgozására az egyik legközkedveltebb helyszín a konditerem – vallják a szakemberek. Az egyik békéscsabai konditerem tulajdonosa elmondta: az emberek többsége gyakran abba a hibába esik, hogy egyből és gyorsan meg akar szabadulni az ünnepek alatt felszedett feleslegtől. Pátkai Lilla kiemelte: fontos, hogy azok, akik edzenek, a fokozatosságot szem előtt tartva dolgozzák le a plusz kilókat.
– Nagyon sokszor találkozunk olyan problémákkal, hogy mindenki jó sok töltött káposztát elfogyasztott az ünnepek ideje alatt és aztán, mindent gyorsan akar ledolgozni. Azonban arra érdemes odafigyelni, hogy nem egyből heti 5-6 edzéssel kezdünk. Mindenkinek jólesik mozogni az ünnepek után, de a fokozatosság elvét betartva érdemes edzeni. Először 1-2 edzés, majd törekedjünk 3-4, maximum heti 5 edzésre – hangsúlyozta a Baross Fitness Club tulajdonosa.
A konditerem táplálkozástudományi szakembere elmondta: fontos, hogy tudatosan, mértékkel fogyasszunk a karácsonyi menüből.
– Ilyenkor arra kell odafigyelni, hogy elkerüljék a túlevést, a rosszullétet, ne legyen gyomorrontás, ne kerüljenek kórházba. Arra figyeljenek, hogy mértékletességgel egyenek minőségi táplálékokat. Sokan azzal rontják el a karácsonyi étkezést, hogy túleszik magukat, már jól laktak, de mégis veszenk még, mert a "szemük kívánja" – tájékoztatott Forján Petra, a Baross Fitness Club okleveles táplálkozástudományi szakembere.
A szakember hozzátette: nyugodtan fogyasszon mindenki a magyar konyhához hű ételeket. Azonban fontos odafigyelni, hogy milyen zsiradékkal főzünk, továbbá a süteményeknél a sima búzalisztet akár teljes kiőrlésű liszttel is keverhetjük.