Elsőként az M44-esen – futottak, bicikliztek és görkoriztak az új gyorsforgalmin

2019. szeptember 14. 20:45 | Papp Ádám Sándor

Szeptember 14-e sok ember számára örökké emlékezetes marad, hiszen a történelemben először, egy autóút átadása előtt futhattak, kerékpározhattak és görkorcsolyázhattak az emberek az úton. Szombaton rendezték ugyanis az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt – Kondoros közötti közel 60 kilométeres maratonját.

A szakasz már elkészült, a műszaki átadás megtörtént, de a forgalomnak még nem adták át az utat, ezért jöhetett létre az a rendezvény – fogalmazott Békéscsaba futónagykövete.

– Az ötlet Kasnyik Gábor barátomtól származik. Engem keresett meg legelőször, hogy mit szólnék: ha készen lesz az M44-es gyorsforgalmi út, akkor egy futást rendezhetnénk a hivatalos átadás előtt – árulta el Tóth László a verseny megszervezéséről.

A futónagykövet elmondta: másfél éve kezdték el szervezni az eseményt. Először csak futásra gondoltak, majd bővítették a palettát, így kerékpárral és görkorcsolyával is meg lehetett tenni a távot.

 

 

– A várakozásainkat felülmúlta a nevezők száma, ugyanis összesen 1340-en indultak el a közel 60 kilométeres távon. A kerékpárosok tették ki az indulók legnagyobb részét, mintegy ezerszázan pattantak biciklire és tekerték le a Tiszakürt-Cserkeszőlő-Kunszentmárton-Öcsöd-Békésszentandrás-Szarvas-Csabacsűd-Kardos-Kondoros távot. A futók száma is kétszázon felül volt és majdnem ötvenen görkoriztak az M44-es úton. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a táv megtétele után. Az ország számos részéről érkeztek, hogy a vissza nem térő pillanat részesei legyenek. Már a rajtnál nagyon sok boldog arcot láttam, energikus embereket, akik imádnak sportolni, és büszkék arra, hogy jelen lehettek ezen a történelmi eseményen, hiszen még nem volt olyan, hogy gyorsforgalmi utat, vagy éppen autópályát végigfutották, kerékpározták és görkorcsolyázták volna az emberek – ecsetelte Tóth László.

 

 

Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője a táv céljában, Kondoroson arról tájékoztatta stábunkat, hogy a maratoni szakasz megtételével kapcsolatban az első pillanattól kezdve partnerek voltak és igyekeztek népszerűsíteni az eseményt.

– Az M44-es projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-n belül is kiemelt figyelmet kap, hiszen több mint 60 kilométeres szakaszról van szó. Ritkán fordul elő, hogy ekkora szakaszt egyszerre tudnánk forgalom alá helyezni. Nagyon örültünk neki, amikor Kasnyik Gábor és Tóth László megkeresett bennünket az ötlettel, mert a Tiszakürt – Kondoros szakasz építésénél azt vettük észre, hogy az itt élők nagyon szeretik ezt a projektet. Nagy türelemmel álltak a munkálatokhoz, pedig forgalmi akadályoztatások és terelések voltak. Megértették, hogy a beruházás végeztével nekik lesz jobb és könnyebb a közlekedés. Szerettük volna, hogyha nő azoknak a száma, akik pozitív véleménnyel vannak a szakasz megépítéséről, ezért nem volt kérdéses, hogy a kezdeményezés mellé állunk - mondta a szóvivő.

 

 

– Olyan napot kellett találnunk, amikor a vállalkozó már nem dolgozik, forgalom sincs még a szakaszon, és a NIF rendelkezik az út felett, így esett erre a napra a választás. Természetesen itt nem álltunk meg, mi magunk is részt szerettünk volna venni a történelmi rendezvényen. Több mint húsz fővel mi is neveztünk a különleges eseményre, egy futó váltóval és kerékpárosokkal – tette hozzá Kiss Boglárka.  

A megmérettetésen résztvevők az élmény mellett egy emléklappal és befutóéremmel távozhattak a közel 60 kilométer megtétele után, ami talán mindnyájuk számára egy különleges emlék marad. 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Diáksport napon mérték össze erejüket a Vízműben a sulisok

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Jókai Mór Kollégiuma szervezett diáksport napot csütörtökön délután. A délután 15 órakor kezdődő versenyen részt vesznek a BSZC-hez tartozó összes kollégium versenyző diákjai, akik öt számban, köztük lövészetben, dartsban, tollaslabdában és szkanderben mérték össze erejüket. 
2022. szeptember 29. 16:40
FEL