Ércnél maradandóbb – Másfélmillió lépés és Rockenbauer Pál-emlékfilm

2021. október 4. 08:28 | behir.hu

Gyenes Károly filmje a Másfélmillió lépés Magyarországon című kultikussá vált filmsorozat negyven évvel ezelőtti forgatásáról, Rockenbauer Pálról, kollégáiról és a sorozat kedvelőiről szól. Az emlékfilm most mindenki számára elérhető.

Mint arról a Turista Magazin hírt adott, az Ércnél maradandóbb című emlékfilm díjtalanul tekinthető meg. Magyarországon aligha van olyan természetjáró, aki ne tudná, ki volt Rockenbauer Pál, vagy ne ismerné az általa rendezett Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot. Rockenbauer Pál és csapata 1979. július 31-én vágott neki az Országos Kéktúrának.

A sorozat a természetjárás és kimondottan a kéktúra népszerűsítése mellett komoly szociológiai dokumentum is egyben. Azzal, hogy a stáb az országot átszelve rögzítette a 70-es évek végi Magyarországot, felbecsülhetetlen néprajzi kincset is létrehozott. Utolsó pillanatban kapták lencsevégre a klasszikus vidéki életformát, az eltűnő falusi közösségeket, illetve szólaltattak meg kihaló mesterségeket űző embereket.

A cikk azt is ismerteti, a sorozat készítésének negyvenedik évfordulója jó alkalmat adott arra, hogy a még köztünk élő alkotók emlékeit és a film sikerének titkait felidézze egy újabb filmalkotásban. A visszaemlékezésekből, a nyilatkozatokból kirajzolódik egy – mondhatjuk – halhatatlan televíziós ismeretterjesztő, Rockenbauer Pál portréja, és kulcsfontosságú, minden tartalmat meghatározó alkotói szerepe az út megvalósításában és a filmsorozat későbbi sikerében.

Gyenes Károly Ércnél maradandóbb című filmje többek között arról is szól, hogy a Másfélmillió lépést soha nem lehet befejezni, mert az Országos Kéktúra olyan örökség, amely ma is él, és élni fog a jövőben is, mert az értékei örökké érvényesek lesznek.

További programok »

FEL