Elhunyt a Vörös veréb trilógia szerzője, aki korábban CIA ügynök volt

2021. május 1. 18:29 | behir.hu

69 éves korában elhunyt Jason Matthews, a Vörös veréb kémregény-trilógia szerzője, aki korábban 33 évet töltött a CIA szolgálatában. A Vörös veréb 2013-ban jelent meg. A hidegháborús történet középpontjában Nathaniel Nash CIA-tiszt és az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova áll. A könyvből Budapesten forgattak azonos című filmet Jennifer Lawrence főszereplésével 2018-ban.

Matthews kortikobazális degeneráció (CBD), egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség következtében halt meg szerdán – közölte kiadója, a Scribner.

– Rejtélynek tűnhet, hogyan válhat valaki a CIA csendes ügynökéből egy bestsellereket alkotó, elismert kémregényíróvá. De tudva, hogy Jason Matthews hat nyelven beszélt, évtizedeken át rengeteget olvasott, figyelte az emberek viselkedését és ügyesen írt hosszú elbeszéléseket, minden összeáll. Könyvei nemcsak a cselekményvezetés és a kémszakma kifinomult mesterművei voltak, hanem az emberi természetet, különösen a vágy minden formáját kutató nyomozás is – olvasható a kiadó közleményében.

Matthews a CIA-ban hivatalosan diplomata volt Európában, Ázsiában és a Karib-térségben, de igazi munkája külföldi ügynökök toborzása, majd irányítása volt. Hat nyelven beszélt: görögül beszélő családban nőtt fel, emellett franciául, spanyolul, olaszul, törökül és magyarul is megtanult. Egy évtizede vonult nyugdíjba, ekkor lépett olyan nagy írók nyomába, mint le Carré vagy Charles McCarry.

A Vörös veréb 2013-ban jelent meg. A hidegháborús történet középpontjában Nathaniel Nash CIA-tiszt és az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova áll. A könyvből Budapesten forgattak azonos című filmet Jennifer Lawrence főszereplésével 2018-ban. Még két Vörös veréb-regény jelent meg, a második Az árulás palotája, a harmadik A Kreml jelöltje címmel.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL