Első a legjobbak között - Hivatalosan megnyitották az idei Kolbászfesztivált

2018. október 19. 20:54 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsaba a vidék íze - hangzott el a 22. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitóján. A péntek esti eseményen Hégely Sándor, az esemény főszervezője köszöntőjében kiemelte: a békéscsabaiak büszkék a vidéki életükre, a hagyományaikra, a vidék hamisítatlan hangulatára, kiváló ételeikre, a kultúrára, vendégszeretetükre és a kolbászfesztivál összetartó erejére.

Hégely Sándor fesztiváligazgató bemutatta a négy napos gasztronómiai fesztivál idei hazai vendégvárosát, Budapestet. Mint mondta: míg fővárosunk az év 365 napján a kultúra és turizmus fővárosa, Békéscsaba ebben a négy napban egészen biztosan az ország legkiemelkedőbb turisztikai desztinációja. Kiemelte: büszkeséggel tölti el a szervezőket, hogy a brit Guardian napilap Európa tíz legjobb őszi fesztiválja közé sorolta a Csabai Kolbászfesztivált. A fesztiváligazgató elmondta: több száz gyermek érkezett az országból, hogy itt tanulják meg a kolbászgyúrást a "mi gyermekeinktől", ezért büszke rájuk és arra, hogy átadják a hagyományokat. Emellett hangsúlyozta: idén újabb fontos küldetése a fesztiválnak, hogy megőrizze és visszahozza a mangalica szeretetét Békéscsabára.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta, hogy első a legjobbak között ez a fesztivál, hiszen egy olyan ötletet valósított meg évtizedekkel ezelőtt, amely akkoriban még nem volt divat: a kisgazdaságok megerősítését tűzte ki célul, amit a 22. alakommal is képvisel az esemény. Hozzátette: ez az egyetlen olyan fesztivál, ahol hungarikumból hungarikumot készítenek, azaz a mangalicából igazi, csabai kolbász készül.

 

Nagy István agrárminiszter a 22. Csabai Kolbászfesztivál megnyitóján, 2018.10.19.-én. Fotó: Kovács Dénes

 

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke úgy fogalmazott: ez a gasztronómiai fesztivál nem csak arról szól, hogy hungarikumot készítenek, hanem ennek a rendezvénynek előbb-utóbb magának is hungarikummá kell válnia.

Az elmúlt több mint két évtizedben a Csabai Kolbászfesztiválra 1 millió 250 ezer ember látogatott el, és mintegy 6 és fél tonna fűszert használtak fel a kolbászok készítéséhez – sorolta a tényeket Herczeg Tamás. A térség országgyűlési képviselője megjegyezte: mostanáig összesen 120 kilométer hosszú kolbász készült el a rendezvényeken, majd emlékeztetett arra, hogy éppen 120 kilométert kell megtenni Békéscsabáról Budapest felé, amíg autópályára ér az ember. Hangsúlyozta: jövőre már a kolbászok hossza ennél jóval több lesz, és az épülő M44-es gyorsforgalmi útnak köszönhetően kevesebbet kell majd autózni csupán két sávos úton.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere beszédében kitért rá, hogy Békéscsaba újratelepítésének 300., várossá válásának 100. évfordulóján különösen fontos, hogy őrizze hagyományait.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály az eseményen jelentette be, hogy Takács Árpád kormánymegbízottal néhány napja küldték el azt a levelet, amelyben kérik, hogy a Békés megyei, illetve a Nemzeti Értéktár után a hungarikumok listájára is kerüljön fel a Csabai Kolbászfesztivál.

A külföldi díszvendéget Mr. Jakkrit Srivali, Thaiföld magyarországi nagykövete képviselte, aki szívmelengetőnek találta, hogy a családok generációkon át örökölt receptek alapján készítik el a kolbászokat. Hozzátette: bár Thaiföld és Magyarország földrajzilag távol van egymástól, de mint fogalmazott: "a szíveink sok mindenben össze vannak hangolva". Kiemelte: a két ország konyhája nagyon sok mindenben hasonlít: mind a kettő nagyon fűszeres, és gazdagon találhatóak bennük különféle ízek; az ételek véleménye szerint visszatükrözik a gazdag kulturális örökséget, és a nagyon fontos kulturális identitást.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a 22. Csabai Kolbászfesztivál megnyitóján 2018.10.19.-én. Fotó: Kovács Dénes

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter szerint az, ahogy a generációk generációra átadják a kolbász receptjét és szeretetét, az élet olyan kulturális szerette, amit mindenkinek meg kell tanulnia. Hozzátette: fontos hogy, milyen tisztelettel bánunk azzal, amit megeszünk, amit megtermelünk. Mint mondta: abban a kolbászban, amit Békéscsabán elkészítenek, nemcsak a legjobb minőségű paprika vagy fokhagyma, hanem a szívvel és a legjobb minőségű étkekkel felnevelt állatok húsa van. Az ember-állat viszonya a csabaiak életformájában van, és ezt megtanulhatja bárki. "Éppen ezért egy kinccsel érkeztem, mégpedig azzal, hogy kincsnek minősítem a Csabai Kolbászfesztivált. Ezért engedjék meg, hogy a nemzeti gasztronómiánk megőrzéséért és népszerűsítéséért, és a gazdasági alapú kultúra fejlesztéséért elért sikerek elismeréseképpen egy államtitkári dicsérő oklevelet adják át Hégely Sándor fesztiváligazgatónak, valamint az összes munkatársának" – közölte az államtitkár.

 

Fotó: Csabai Kolbászfesztivál

 

A hivatalos megnyitó végén Thaiföldről érkezett táncosok előadását láthatták az érdeklődők, majd a hagyományokhoz híven idén is átadták a szárazkolbász verseny díjait, igaz, az eredményeket már két héttel a fesztivál előtt kihirdették.

További programok »

Itthon

Nem mindegy, mit viszünk a poggyászban! – Kisokos a NAV-tól

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó, ha ismeri a szabályokat. Íme, a legfontosabbak.
15:52
FEL