"Ahány ház annyi szokás" - Farsangi és böjti ételek

2021. február 11. 08:27 | Csiffáry Zsuzsanna

Farsangi időszakban is fontos szerepe van a gasztronómiának, ilyenkor jellegzetes ételeink a fánkok és a húsos, nehéz ételek. Ezt az ünnepi ciklust váltja fel hamvazószerda (idén február 17-e) után a böjt, ami már a zöldségekben gazdag étkezést jelenti.

Farsangi időszakban is széles a választék, ilyenkor a gazdagon terített asztalok a jellemzők. Elsősorban a különféle húsokból készített levesek és sültek valamint édességek, fánkok színesítik az ételek sorát. Sokan rendszeresen igazodnak az ünnepekhez az ételek terén is. Néhány jellegzetes farsangi és böjti étel receptjét most önökkel is megosztjuk.

Részeges csirke

8 db csirkecomb
4 szelet bacon
só ízlés szerint
3 ek napraforgó olaj
3 dkg füstölt szalonna
2 dl fehérbor
2 dl tejföl

A csirkecombokat megsózzuk, majd baconbe tekerjük. Egy tepsit olajjal megkenünk, belehelyezzük a húsokat, megszórjuk füstölt szalonna darabokkal, majd a húsok alá öntjük a bort. Alufóliával letakarva, 180 fokos sütőbe tesszük, körülbelül egy óra elteltével levesszük a fóliát, és a húst pirulásig sütjük. Végül a tejfölt elkeverjük a szaftjába és átrotyogtatjuk, míg meg nem sárgul. 

Túrófánk

200 g finomliszt
5 ek cukor
1 tk só
12 g sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
500 g tehéntúró
3 db tojás
2 citromból nyert citromhéj
1 narancsból nyert narancshéj
5 dl napraforgó olaj

A száraz alapanyagokat egy keverőtálba öntjük, összekeverjük, majd majd hozzáadjuk az áttört túrót, a tojást, végül belereszeljük a citrom és narancs héját. Alapos eldolgozás után a hűtőben legalább fél órát pihentetjük. Víz segítségével kiformázzuk a gombócokat. Bő, forró olajba tesszük a fánkokat, fontos, hogy alacsony lángon süssük őket, mert belül nyersek maradhatnak, ha túl gyorsan sülnek meg. 

Korhelyleves

1 kis fej vöröshagyma
1 kis db sárgarépa 
1 kis db zeller 
1 kis db fehérrépa
1 gerezd fokhagyma 
1 teáskanál ételízesítő 
1 késhegynyi tárkony
1 db babérlevél
fekete bors ízlés szerint 
2 db borókabogyó
1 kávéskanál köménymag
2 dkg mangalica szalonna 
1 teáskanál barna cukor
A leves készre főzése káposztával
200 g savanyú káposzta 
10 dkg csípős kolbász
fűszerpaprika ízlés szerint 

A mangalica szalonnát, répát, fehérrépát, zellert és a hagymát, fokhagymát apróra kockázzuk. Egy lábasban felhevítjük a szalonnát, lassú tűzön kevergetve kiolvasztjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felaprózott zöldségeket, a hagymával, fokhagymával együtt. Rászórjuk a cukrot, és pár percig állandó kevergetés közben karamellizáljuk az egészet. Nagyjából 2 dl vízzel felöntjük, hozzáadjuk az ételízesítőt és a fűszereket. Lassú tűzön puhulásig főzzük, a vizet közbenpótoljuk, ha túlságosan elpárologna. A kiöblített savanyú káposztát belekeverjük az alaplébe, rászórjuk a pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Szintén lassú tűzön puhára főzzük a káposztát. Legvégén beletesszük a felkarikázott kolbászt. 

 

Illusztráció: pixabay.com

 

A húsvéti böjt vallásonként, tájegységenként illetve családonként változik. Sokan azért nem böjtöltek soha, mert otthon nem volt szokás, de a böjtöt tartani nemcsak vallási okokból lehet. A szervezetnek nem árt ha néha húsmentes időszakot tartunk. 

Böjti bableves

30 dkg fejtett bab
4 közepes db sárgarépa
3 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
1 közepes db vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt )
1 ek fűszerpaprika

A babot előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap 2 l hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót, borsot, babérlevelet. Miután felforrt, közepes lángon 20 percig főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gyökereket hosszában félbevágjuk, a hagymát egészben hagyjuk, majd a leveshez adjuk őket a fokhagymával együtt. Rászórjuk az őrölt pirospaprikát. Közepes lángon addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Egy evőkanál oldalával szép hosszú, keskeny galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe. A habaráshoz a lisztet először kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradékkal felöntjük, és a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk a böjti bablevest.

 

Tavaszváró zöldségkrémleves

2 l zöldség alaplé
50 dkg brokkoli
30 dkg burgonya
1 db póréhagyma (nagy)
2 tk curry por
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek olívaolaj

A póréhagymát karikákra vágjuk, és az olívaolajonpicit megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a curryport, hozzá tesszük a megpucolt, kockára vágott krumplit. Felöntjük a zöldségalaplével. Ha a krumpli félpuha, hozzátesszük a rózsákra szedett brokkolit is. Puhulásig főzzük őket, és botmixerrel pürésítjük. 

Böjti rakott káposzta

1 kg savanyú káposzta
12 db tojás
4 dl tejföl
10 dkg zabpehely (aprószemű)
2 közepes fej vöröshagyma
0,5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
2 ek zabkorpa

A tojásokat keményre főzzük, és tojásszeletelővel karikára vágjuk,  illetve a savanyú káposztát közben leáztatjuk és kinyomkodjuk. A főtt, karikára szelt tojásokból tojáspörköltet készítünk: a két fej hagymát apróra vágjuk és az olaj felén jól lepirítjuk. Hozzátesszük a tojáskarikákat, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával színezzük és pár percig sütjük. Egy nagyobb jénait vagy egy közepes tepsit kiolajozunk a maradék olajjal, és megszórjuk zabkorpával, majd elterítjük benne a savanyú káposzta felét. Ezután a káposztára szórjuk a 10 dkg zabpelyhet, erre a tojáspörköltet és végül a savanyú káposzta másik felét. A 4 dl tejfölt kikeverjük a két nyersen maradt tojással, sózzuk, borsozzuk. 40 percig fedővel, majd még 20 percig fedő nélkül sütjük, és tejföllel tálaljuk.

 

FEL