Vádat emeltek a zebrán gázoló mentős ellen

2017. október 3. 08:35 | behir.hu

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a 40 éves békéscsabai férfival szemben, aki egy mentőautó sofőrjeként tavaly novemberben zebrán gázolt halálra egy 16 éves lányt.

Az Országos Mentőszolgálat békéscsabai mentőállomásán gépkocsivezetőként dolgozó vádlott 2016. november 22-én 14 óra 37 perckor kezdte meg a sürgős kivonulást a mentőszolgálatra érkezett bejelentés miatt. A vádlott által vezetett mentőautó megkülönböztető hang- és fényjelzéssel kb. 87-89 km/h sebességgel közlekedett Békéscsaba lakott területén, amelynek során a Bartók Béla út – Petőfi utca – Szemere utca kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzésén történő áthaladása során 14 óra 40 perckor elütötte a mentőautónak jobbról, a Petőfi utca felől, a kijelölt gyalogos átkelőhely mellett kb. 1 méter távolságra a zöld jelzésen a Szemere utca irányába kerékpárján fenn ülve közlekedő fiatalkorú sértettet. A sértett úgy közlekedett kerékpárjával a gyalogos átkelőhelyen, hogy kezében tartotta a mobiltelefonját, amelyhez kapcsolt fülhallgató a fülében volt, azon zenét hallgatott. Amennyiben a zenehallgatás nem vonja el a sértett figyelmét, balra nézve észlelhette volna a mentőgépjárművet. Az ütközés következtében a sértett olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően, az esti órákban elhalálozott.

A KRESZ 49. § (2) bekezdése szerint a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője – a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit kivéve – a közúti jelzéseket, továbbá a 24-43. §-okban foglalt rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja, ha magatartásával a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és meggyőződött arról, hogy a közlekedés többi résztvevője az akadálytalan tovább haladást lehetővé tette.

A vádlott az előbbi jogszabályi rendelkezést megszegve a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta akkor, amikor nem győződött meg arról, hogy a mentőgépjármű részére a gyalogos-átkelőhelyen zöld jelzés mellett kerékpárján közlekedő sértett megadta-e az elsőbbséget, az akadálytalan továbbhaladás lehetőségét biztosította-e. A mentőgépjármű 58-60 km/h sebességgel történő haladása esetén intenzív fékezés alkalmazásával elkerülhető lett volna a baleset.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tételkeret 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 700.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

 

További programok »

FEL