Újabb együttműködést írt alá a BSZC és a Szegedi Tudományegyetem

2023. szeptember 15. 18:16 | Kovács Andrea

Az informatikus technikusi oktatási program és a ráépülő egyetemi képzés összehangolása érdekében írt alá együttműködési megállapodást a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégiuma valamint a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum már több olyan együttműködést kötött felsőoktatási intézményekkel, amely egyfajta hidat kíván képezni az okleveles technikusi és egyetemi képzés között.

– A Szegedi Tudományegyetemmel 2020-ban fektettük le, hogy melyek azok a kompetenciák amelyek az egyetemi képzéshez szükségesek és a segítségükkel hogyan erősít rá a szakképzési centrum arra, hogy már a középiskolai szinten is magasabb színtű oktatást tudjunk nyújtani. Az egyes karokkal történő együttműködésnek köszönhetően a diákok már úgy lépnek be a felsőoktatási intézménybe, hogy krediteket szereznek. Szakképző iskolánk a korábbiakban engedélyt kapott arra, hogy a software-fejlesztő és -tesztelő kurzust okleveles technikusképzés formájában tanítsa. Az ott végzett tanulók 30 kreditpontot szerezhetnek, s jó tanulmányi eredményük esetén szinte automatikusan bejuthatnak az egyetem hasonló képzésére.  Az engedély kiadásának feltétele ugyanakkor, hogy a középiskola összehangolja képzését egy felsőoktatási intézménnyel. Ezért kerül sor az együttműködési megállapodás aláírására. A Nemes Tihamér Technikumunk és a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara között olyan megállapodást kötünk, amelynek köszönhetően azok a diákok, akik a gépészeti, informatikai és közszolgálati képzést nyújtó technikumunkat választják, könnyebben bejuthatnak majd a természettudományi szakra –hangsúlyozta Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója. 

 

 

 – Ennek a megállapodásnak a leglényegesebb pontja az, hogy a technikusi oktatási programban résztvevő diákok az itt megszerzett tudást gyakorlatban is tudják alkalmazni. Ott ezt már nem kell tanulniuk, ez megkönnyíti az előrehaladásukat, és például az egyetem mellett történő munka vagy az egyéb tantárgy tanulására több idő jut. A technikusi programba kerülés másik nagy előnye, hogy nem muszáj már 18 évesen a felsőoktatásba mennie, akár később, munkábaállás után is dönthet úgy, hogy beiratkozik az egyetemünk képzéseire.  

További programok »

Itthon

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL