Sikerekben gazdag a gyulai cukrászda – Ezüstérmes a Kézműves diós bejglije

2025. november 22. 14:37 | Bere Mátyás

Magyarország Tortája, az Év Pálinkás Bonbonja, most pedig hazánk egyik legjobb diós bejglije, ilyen sikereket szerzett idén a Gyulai a Kézműves Cukrászda. A Magyar Cukrász Ipartestület hatodik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek között, a Kézműves Cukrászda itt szerzett ezüstérmet.

Balogh László, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestere, tulajdonosa kiemelte, hogy édesanyák, nagymamák, háziasszonyok eléggé magas szinten készítenek bejglit. A mester hozzátette, hogy ettől függetlenül növekszik a cukrászdai forgalma is a süteménynek. – Több, mint 40 éve vagyok benne, azóta tekerjük a bejglit. Nem bonyolult a kérdés, csak jó alapanyagok kellenek. Kell hozzá egy jó pozsonyi tészta és kell hozzá egy nagyon jó töltelék – mondta a mester.

 

 

Balogh László mesélt a verseny menetéről is. Mint mondta, minden nevező két azonos bejglit vihetett kategóriánként. Az egyiket felszeletelve, a másikat egészben vizsgálja a zsűri. – Itt sok mindent néznek. Előszöris a megjelenést, hogy mennyire szép a bejglinek a rajzolata. Azt is figyelik, hogy mennyire van repedve, ez a bejgli nagy ellensége, ezt a töltelék magas folyadéktartalma okozza, de korlátok között lehet tartani. Nézik a szeletelhetőséget is, de természetesen az íz a legfontosabb – mondta.

A cukrászmester elmondta, hogy a kóstolásnál könnyen elvérezhet a bejgli, hiszen már maga a mák és a dió minősége is rengeteget számít.

– Mi most kicsit belenyúltunk a receptünkbe, de ezek apróbb változtatások. Tettünk a töltelékbe almabefőtt pürét, ettől egy kicsit szaftosabb a töltelék. Az probléma lehet a bejglinél, ha a töltelék száraz és pereg. Az alma ezt ellensúlyozza, bár a folyadék rovására. Ezt is ellensúlyoznunk kellett, az élesztő csökkentésével, ami miatt a tészta nem hajt annyira, így a repedés jobban kordában tartható – emelte ki.

 

Galéria

További programok »

Friss hírek

December 22-éig tart a fény ünnepe, a hanuka

A nyolcnapos hanuka vagy hanukka az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a hívők a jeruzsálemi Templom újbóli felszentelésére emlékeznek. Az örömünnep, a vallási és a fizikai szabadság, valamint a fény ünnepe a zsidó naptár szerint kiszlév hó 25-től tévét hó 3-ig tart, azaz a Gergely-naptár szerint idén december 15-e és 22-e között tartják, az első gyertyát december 14-én este gyújtották meg. A Nemzeti Archívum Sajtóarchívumának anyaga.
13:19
FEL