A Magyar Cukrász Ipartestület Év Bejglije versenyén 2025-ben Békéscsaba aranyérmes mákos, Gyula ezüstérmes diós, míg Szarvas ezüstérmes ínyenc bejglivel került fel az ország gasztronómiai térképére.
Szarvason kérésünkre a készítés teljes folyamatát is bemutatták, ahol a munka már az alapanyagok gondos előkészítésével kezdődik. A vajas, omlós pozsonyi tészta több összetevő külön-külön történő bekeverésével készül, majd minden a dagasztóba kerül. Az elkészült tésztát egyenlő méretű gombócokra osztják, hengereket formáznak belőlük, ezt követi a nyújtás és a töltelék elhelyezése. A klasszikus dió és mák mellett az ínyenc kategóriában egyedi keverékek is szerepet kapnak. A precíz tekerés után a bejgli többszöri tojással kenést kap, mielőtt a sütőbe kerül – tudtuk meg Szikszai Krisztiántól, az Ildikó cukrászda cukrászától.

A sütés az a pont, ahol végleg eldől, sikerül-e repedésmentes bejglit készíteni. Ebben nagy szerepe van a tészta állagának, a megfelelő szurkálásnak és a töltelék nedvességtartalmának. A szarvasi Ildikó Cukrászda ősszel ezüstérmet szerzett az Év Bejglije versenyen ínyenc kategóriában egy különleges recepttel.
Gyulán a Kézműves Cukrászda diós bejglije ért el ezüstérmes helyezést. Az eredeti recepten idén némileg változtattak, a hagyományos ízek megtartása mellett.
– Édesanyák, nagymamák, a háziasszonyok ennek a süteménynek az elkészítését elég magas szinten űzik, de kell hozzá egy nagyon jó töltelék – fogalmazott Balogh László mestercukrász, aki szerint a házi bejglik sokszor felveszik a versenyt a cukrászdai termékekkel is.

Az aranyérmet mákos kategóriában a békéscsabai Bejó Cukrászda hozta el. Náluk a kezdetek óta ugyanazzal a recepttel dolgoznak, és a bejgliszezon idején szinte az egész csapat részt vesz a készítésben. A tökéletes eredmény érdekében kizárólag ehhez a süteményhez használt sütőben dolgoznak.
– A bejgli titka nem a receptúrában rejlik, hanem abban, hogy minden apró részletre nagyon oda kell figyelni ahhoz, hogy tökéletes bejglit kapjunk – hangsúlyozta Márkus Beáta mestercukrász.

Jelenleg három országosan elismert bejglit is találhatunk Békés vármegyében, amelyek tovább erősítik a térség gasztronómiai hírnevét. Akik pedig otthon próbálkoznának a sütéssel, megnyugtató üzenetet is kapnak a szakemberektől: a bejgli akkor is ünnepi marad, ha megreped – hiszen repedten is ugyanolyan finom!