Retrósütik, melyek könnyeket csalnak a szemünkbe: almás pite

2024. június 8. 11:05 | Csiffáry Zsuzsanna

Van a "mama pitéje", csavart almás pite, morzsolt almás pite, falusias almás, kelt almás kalács, klasszikus francia almás pite, régimódi almás pite, vegán almás pite, habos almás pite, de mindenkinek csak egy tökéletes almás pite létezik, aminek az íze és a süteményhez kötődő emlékek örömkönnyeket csalnak a szemünkbe. A cikk kitér e finomság történetiségére, valamint egy bevált receptet is közzéteszünk.

Az alma az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, akár sós, akár édes verzióban is elkészíthetjük. Ennek a desszertnek a története bizonyos források szerint Európából indult világhódító útjára. A 20. században született meg először az a mondás, hogy „annyira amerikai, mint az almás pite”, bár ez helytelen hasonlat, az almás pite ugyanis nem amerikai eredetű édesség. A sütemény alapanyagai az első telepesek érkezésével jutottak el az Újvilágba. Ők ültették az első almafákat és a többi hozzávalót a világ különböző pontjairól szerezték be.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

Alma, az „alkalmazkodó”

Az alma rendkívül jól alkalmazkodott minden éghajlathoz, és ma a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse. A világon egyébként több mint tízezerféle alma létezik.

 

Érdekesség az almáspitéről

Az első recept 1381-ből való, jóllehet maga az almás pite már jóval régebben megszületett. Az ős-almáspitéhez fügét és ha volt, körtét is kevertek, erősen fűszerezték, főleg sáfránnyal. A tésztát eredetileg nem fogyasztották el, csak az almát szedték ki belőle.

 

Az almás pite születése

A legelső almás piték Angliában készülhettek, valamikor a 14. században. Sós piték természetesen már sokkal korábban is léteztek ezen a területen, majd egyre elterjedtebbé vált, hogy édes gyümölcsökkel ízesítették ezeket az ételeket, és egyszer csak megszületetett az édes pite. Az angol almás pitére nagy hatással volt a francia cukrászat, tudniillik ezért omlós a tésztája, illetve az Oszmán Birodalom édességei és jellemző ízei is, ezért alakult ki a fűszerezés. Tehát az almás pite már azelőtt is egy kevert származású étel volt, hogy Amerikába került volna. Az új kontinensen a telepesek saját nemesített almáikból kezdték el készíteni a süteményt, ami olyan népszerű lett, hogy az első amerikai szakácskönyvben két helyen is szerepelt.

 

Az almás pite mint szimbólum

A töretlen siker nemcsak a finom íznek köszönhető, hanem az olcsó alapanyagoknak is. Azonban a nemzeti, hazafias érzelmek csak a 20. század elején kezdtek a desszerthez kapcsolódni. Egyre több helyen kezdték szimbólumként kezelni. Az „annyira amerikai, mint az almás pite”  mondás, amit már fentebb említettünk,  ekkoriban jelent meg először, egyik legkorábbi említése például 1924-ben történt, egy újsághirdetésben. Az évek során egyre nagyobb erővel dübörgött a „kampány”, az 50-es években például az is kiderült, hogy ez a pite Franklin D. Roosevelt elnök kedvence, így ez a finomság feljebb lépett a ranglétrán.

 

Almás pite, a „bevándorló”

A második világháború idején, majd azt követően ez a narratíva kiegészült az otthoni kényelem és a házastársi, anyai szeretet képével is. A törődés és a háziasság jelképe lett a sütemény. Amennyiben az almás pite eredete nem is, de szellemisége valóban amerikai. Egy olyan országban, ahol a lakosság nagy része a világ különböző országaiból érkezett és érkezik, a jól ismert „nagy olvasztótégelyben”, talán nem véletlen, hogy ilyen népszerűségnek örvend az a sütemény, ami maga is egy kulturális sokféleséget képviselő „bevándorló”.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

 

Bevált almáspite recept
Hozzávalók
A tésztához

- 150 g vaj

- 150 g porcukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 50 g tejföl

- 2 db tojás

- 450 g finomliszt

- 0.5 csomag sütőpor

- 1 csipet só

- 1 db tojássárgája

- 20 g kekszmorzsa

 

A töltelékhez

- 8 db alma

- 1 tk fahéj

- 0.5 tk gyömbérpor

- 1 csomag vaníliás pudingpor

 

Elkészítése

Egy tálba halmozzuk a puha vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot és a lisztet, sütőport, tejfölt és elmorzsoljuk ezeket az alapanyagokat. Következnek a tojásokat, néhány perc alatt összegyúrjuk. Két részre szedjük a tésztát, és fóliába csomagolva 1 órát pihentetjük a hűtőben, közben elkészítjük a tölteléket. A tésztákat tepsi méretűre nyújtjuk, majd a kivajazott-lisztezett tepsibe tesszük az első tésztalapot. Villával alaposan megszurkáljuk, megkenjük a tojássárgájával, majd elősütjük 180 fokon 10 percig. A sütőből kivéve megszórjuk a darált háztartási keksszel, ráhalmozzuk, majd elegyengetjük a reszelt almát, végül óvatosan rátesszük a második tésztalapot is. Ezt is megszurkáljuk villával, megkenjük a tojássárgájával, és 180 fokon aranybarnára sütjük 40-50 perc alatt.

 

A töltelékhez

Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, lereszeljük, majd fahéjjal és gyömbérrel megszórva jól összekeverjük, egy lábasban picit megdinszteljük és elkeverünk benne egy csomag vaníliás pudingport.

 

Fotók: Bere Mátyás, étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

További programok »

Itthon

FEL