Az egészség egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, vegyes étrend, mely biztosítja a szervezet napi energia- és tápanyagszükségletét és a tápanyagok megfelelő arányát. A vitaminok nélkülözhetetlenek, ezért érdemes a megfelelő bevitelükről változatos étrenddel gondoskodni.
Minden nap találkozunk a színes zöldségekkel és gyümölccsökkel az áruházak polcain vagy a piacon, azt viszont csak kevesen tudják, hogy mekkora jelentőséggel bírnak ezek a színek táplálkozásunkban.
Melyik szín mit jelent?
Zöld szín
A növények zöld színét a klorofill adja. Ezek a zöldségek és gyümölcsök májvédő hatásúak. Védik a szemünket, ugyanis luteint tartalmaznak. Fontos megemlíteni még, hogy segítenek megelőzni a rákos megbetegedéseket.
Ilyenek például: avokádó, zöld alma, kiwi, zeller, uborka, fejes káposzta, cukorborsó, spenót, sóska.
Sárga szín
A sárga színt adó vegyületek antioxidáns hatásúak. A sejtek regenerálódásában játszanak szerepet, védik a szemet és segítik megelőzni a szürke hályog kialakulását.
Ilyenek például: banán, citrom, sárga paprika, ananász.
Fehér/Barnás szín
Magas kálium és magnézium tartalmuk miatt segítenek a koleszterinszint csökkentésében, és védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek ellen.
Ilyen például: karfiol, gyömbér, fokhagyma, karalábé, gomba.
Piros szín
Likopin és antocián nevű anyagokat tartalmaznak, melyek húgyvezetékünk megfelelő működésében segítenek, illetve serkentik a memóriánkat is. Segít a vastagbél és prosztatarák megelőzésében. A legmagasabb likopin-tartalma a paradicsomnak van. A rendszeres paradicsomfogyasztás, a likopen tartalom miatt csökkenti a prosztatarák kialakulásnak esélyét.
Ilyen például: tőzegáfonya, eper, cseresznye, meggy, paradicsom.
Lila szín
Ezek a növények serkentik az agy működését, stabilizálják a vércukorszintet, jó hatással vannak az erekre. Magas antioxidáns tartalmuk lassítja az öregedést.
Ilyen például: lila áfonya, cékla, vöröskáposzta, szilva, füge.
Narancssárga szín
A magas C-vitamin tartalom mellett sok karotint és béta-karotint tartalmaznak. Erősítik az immunrendszert, védik a szemet, óvja a bőr sejtjeit.
Ilyen például: narancs, sárgabarack, sárgadinnye, sütőtök, sárgarépa, mangó.
Piros turmix
Hozzávalók
- fél cékla
- egy bögre málna
- fél bögre áfonya
- egy db kisebb banán
- másfél bögre zabtej
Elkészítés
A málnával kezdjük, amit felöntünk zabtejjel, ezt összeturmixoljuk. Szitán egy tálba leszűrjük, eltávolítjuk a magokat. A leszűrt lé, utána mehet vissza a turmixgépbe. Jöhet a többi hozzávaló, és másfél percig krémesre turmixoljuk.