Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

2024. május 20. 15:11 | Csiffáry Zsuzsanna

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.

Színes ételek, illetve a színes étkezés jó, ha a szó szoros és átvitt értelemben is életünk alappilléreivé válnak. Nem könnyű tökéletes életmódot folytatni, sok szabállyal és tudatossággal, állandó utána olvasással jár. Személy szerint úgy gondolom, hogy a jó Isten, nem hiába teremtett "annyiféle lehetőséget" az emberek számára, amennyit.

 

Mindenre is szükségünk van

Az én fixaideám – az előző gondolatmenetből kindulva – , hogy az embernek mindenre szüksége van, legyen az cukor, szénhidrát, fehérje. Így a megfelelő gyümölcs és zöldségbevitel mellett bátran voksolhatunk. Ha éppen nem fogyókúrázunk, nincs gond a változatos édességbevitellel sem, de a mértékre és a mozgásra fokozottan figyeljünk oda. Egyszerű betartani egészségünkért a szabályokat, elég, ha ezt mantrázzuk: aki szeret enni, szeressen mozogni is. Ha több nassolnivaló csúszott le, érdemes több mozgást igénylő házimunkát vállalni. Érdemes megválogatni ebben az esetben is, hogy egy tábla csokoládé helyett mondjuk egy gyümölcsös joghurtot fogyasszunk el inkább. Keressünk variációkat, ne féljünk fejlődni a konyhában, és csúsztassunk be a polcainkra ritkább lisztféléket. 

Ha erősebb edzésszabályokat követünk, mert van egy cél előttünk, akkor az áldozat az, hogy cukor- és lisztmentesen kell étkeznünk, szóval minden alapelv ugyanúgy érvényes, mint egy szokásos egészséges életmód leírásban, de a legfőbb szabály az legyen, hogy a tányér felét színes ételekkel töltsük meg. És a színes ételek a több zöldséget és gyümölcsöt jelentik. Ezzel nemcsak a testünket, anyagcserénket támogatjuk, hanem a mentális egészségünknek is jót teszünk.

 

Depresszió ellen

Kutatások is alátámasztják azt, hogy a színes ételek jó hatással vannak az agyunkra és fizikai állapotunkra. A legerősebben a sötét bogyós gyümölcsök pozitív hatását mutatták ki, amelyek rendszeres fogyasztása minden sejtet véd a testünkben, lassítja az öregedést sejtszinten és még az Alzheimer-kór, illetve a demencia megelőzésére, időbeni eltolására is alkalmas. 

A kutatásokból azt is tudjuk, hogy az ételeinkkel akár még a depressziós tüneteket is befolyásolhatjuk a jó irányba, csökkenthetjük a stresszt a zöldségekkel és gyümölcsökkel, illetve az általános közérzetünk jobb lesz, ha színek vannak a tányérunkon. Már csak azért is, mert ha sok zöldséget teszünk például az ebédre szánt pacalpörkölt mellé, akkor később úgy érezzük, hogy bár volt egészségtelen étel is a tányéron, de alapvetően tettünk valami jót is magunkért a zöldségekkel. Az öngondoskodás érzése pedig segít abban, hogy egész nap sokkal jobban legyünk a saját bőrünkben.

 

Érdekesség, a vitaminok színei

Tracsay Mária színdinamikai mérnök felmérései szerint a vitaminokat már a zöldségek, gyümölcsök színeiből is megállapíthatjuk. 1990-es évek óta követi a színes étkezéssel kapcsolatos publikációkat. Olvasott a színvitaminokról, azokról, amelyek a színekre jellemző rezgéseket közvetítenek;  arról, hogy a létfontosságú vitaminok molekulái fantasztikus színpompában mutatkoznak meg a mikroszkóp alatt. Néhány példa a témában: az A vitamin zöldeskék, a B sárga, a C vörös és sárgászöld, a D sárgászöld, az E vitamin világosbarna, barna.

Ha bármilyen zöldség, gyümölcs terem a kertünkben, ne féljünk variálni a konyhában, dobjuk fel magunkat, illetve tányérunkat a szivárvány színeivel!

 

Fotó: Pete Norbert

További programok »

Itthon

FEL