Mucsi Balázs: Nálunk az innováció az együttműködésekben rejlik

2023. január 21. 06:12 | Vincze Attila

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) az elmúlt években számos nagy volumenű fejlesztést vitt véghez, amely nagyban emelte a képzések színvonalát. Az utóbbi időben az intézményben az együttműködések száma is megsokszorozódott.  Ezúttal a BSZC oktatóhelyeiről és a felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal kötött partnerségekről és azok hatásairól kérdeztük Mucsi Balázs főigazgatót.

A megfelelő minőségű képzéshez elengedhetetlen a jó oktatási infrastruktúra, ebben pedig több szempontból is kiváló helyzetben van a Békéscsabai Szakképzési Centrum. Mucsi Balázs hangsúlyozta, hogy jelenleg itt van Európa legmodernebb nyomdaipari képzőközpontja, emellett tavaly adták át a légi- és gépipari képzőközpontot a Kétegyházi úton, ahol további bővítéseket terveznek. Mint mondta, ezek a nagy beruházások rendkívül népszerűvé teszik a kapcsolódó képzéseket. A főigazgató leszögezte: korábban is fontos terület volt a BSZC számára a gépipar, de a légi kompetenciákkal kiegészülve most már olyan képzést tudnak nyújtani, amelyre sok egyetem sem képes. Hozzátette, hogy az oktatóhelyiségek is folyamatos fejlődésen mennek keresztül.

– A vállalati együttműködéseink mentén egy téglaipari cég segítségével nemrégiben létrejött egy vadonatúj tanterem a Vízműben, ahol a legmodernebb eszközökön magát a technológiát tudjuk bemutatni, jellemzően a magasépítészethez kapcsolódóan. Egy festékipari céggel közösen egy komplett termet alakítottunk ki a Kós-ban, ahol nem csupán technikai, hanem szakmai segítséget is kapunk az oktatásban, azért, hogy elsőkézből megkaphassuk az ipar felőli igényeket. De megemlíthetem azt a logisztikai tanraktárat is a Kemény iskolában, melynek kialakításához egy hazai barkácsáruházlánc nyújtott segítséget – fogalmazott Mucsi Balázs.

A felsőoktatási intézményekkel való együttműködés a BSZC számára kiemelt fontosságú terület, különösen a technikusi, okleveles technikusi képzés esetében. Helyben a Gál Ferenc Egyetemmel régóta kitűnő a viszony, azonban a Szegedi Tudományegyetemhez is sok szálon kötődik az intézmény, emellett a Pécsi Tudományegyetem, a kecskeméti Neumann János vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is kiemelt együttműködő partnernek számít. A főigazgató szerint ez a kör folyamatosan bővül. ­

– Nagyon sok felsőoktatási intézmény keres meg minket, hiszen rengeteg diák tanul ezeken az egyetemeken és a tanulók nem csupán lehetőségként tekintenek arra, hogy egy-egy felsőfokú iskolában folytathatják a tanulmányaikat, hanem a diákélet szerves résztvevőivé válhatnak. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói önkormányzatának magját a mi egykori diákjaink adják – emelte ki.

Mucsi Balázs kitért a Békéscsabai Szakképzési Centrum duális együttműködéseire is, amelyek mára mintegy 300 partnert jelentenek, egészen a nagy munkáltatóktól a néhány fős cégekig. Mint mondta, egyfelől a környéken működő gépipari és fémipari vállalkozások jellemzően keresik a békéscsabai diákokat, másfelől viszont áldoznak is arra, hogy akár saját képző helyiségük legyen, vagy, hogy külső gyakorlatot tudjanak tartani a számukra. Példaként említette, hogy Békéscsabán nagyon kevés olyan vendéglátóipari egység van, ahol legalább nincs egy felszolgáló, vagy egy szakács, aki éppen ott tanulja ki a szakma csínját-bínját, de e tekintetben hosszasan lehetne sorolni a különböző szakmákat. ­

– Vannak olyan képzéseink, amelyek esetén a diákok nem tudnak a cégeknél gyakorlatot szerezni, ilyen például a pénzügy és számvitel, ettől függetlenül igyekszünk olyan környezetet kialakítani – együttműködésben akár bankokkal –, ahol ezek a partnerek jönnek be a mi életünkbe és így biztosítjuk az oktatást. Emellett vannak olyan képzőközpontjaink, ahol olyan magas szintű oktatást tudunk nyújtani, ami az ipar számára nem biztos, hogy elérhető – részletezte.

Az intézmény célja alapvetően az, hogy a tanulók az egyes cégeknél szerezzenek gyakorlatot, ott szívják magukba azt a tudást, amely az adott munkakörhöz szükségeltetik. Nyolcadik osztály után, ha belekezdenek egy technikusi képzésbe, két év múlva az alapvizsga teljesítését követően elmehetnek a vállalkozásokhoz dolgozni, sőt akár nyugdíjba is vonulhatnak onnan. Vagyis a BSZC adott esetben az iskolapadtól a nyugdíjas évekig el tudja kalauzolni a diákokat.

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL