Több mint másfél milliárdból fejlesztik a Légi- és Gépipari Képzőközpontot

2024. április 30. 18:03 | Vincze Attila

Több mint másfél milliárd forintból fejlesztik tovább a Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi- és Gépipari Képzőközpontját. A beruházás részeként nemcsak az intézmény épülete újul meg, hanem bővül annak eszközállománya is.

A projekt keddi nyitórendezvényén Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: az Európai Unió által támogatott beruházással a képzőhely 21. századi tudásközponttá válik.

– A fejlesztések egy része infrastrukturális jellegű lesz, a Kétegyházi úton lévő épületet teljesen felújítjuk, kicseréljük a nyilászárókat, hőszigetelést kap az ingatlan, valamint megújuló energiával látjuk el, illetve belső felújítás is történik majd. Olyan tantermeket hozunk létre, amelyekben több új eszköz is helyet kap – fogalmazott.

Az eseményen Békéscsaba polgármestere kiemelte, a város szakképzési centruma országos szinten is a legjobbak között van, ami a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető. Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy a beruházás három tagintézmény diákjai számára jelent majd jobb lehetőségeket a gépipar több területén. 

– A fejlesztés által bővül a diákok számára gyakorlati képzésben eltölthető órák száma és sokkal komplexebb tudással kerülhetnek ki az iskolapadból, amikor elhagyják az intézményt, majd munkahelyet választanak. A beruházás a munkáltatók érdeke is, hiszen lényegében minőségi munkára kész diákokat kapnak – magyarázta.

A szakképzésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen arról beszélt, hogy 93 milliárd forintból fejlesztik országszerte a szakképzési centrumokat, melyből több mint másfél milliárd érkezik a Légi- és Gépipari Központ második ütemének kialakítására. Pölöskei Gáborné megjegyezte, hogy ez részben épület-, részben eszközfejlesztést is jelent. 

– A Békéscsabai Szakképzési Centrum egy olyan tervet rakott le elénk, amely a korábbi fejlesztésekhez illeszkedik és illeszkedik azokhoz a gazdaság által elvárt képzési szerkezethez, amely szükséges ahhoz, hogy esetleg több gyereket tudjanak felvenni egy-egy területen – részletezte.

A magasépítésért felelős helyettes államtitkár beszédében elmondta: cél, hogy hálózatban a lehető legtöbb szakképzési létesítmény újuljon meg, vagyis ez nemcsak egy lokális fejlesztés, hanem egy országos program része. Nyul Zoltán hozzátette, a beruházások a minőségi képzés feltételeit segítik. 

– Nincs minőségi oktatás minőségi infastruktúra nélkül, ma már ez a minimum elvárás és hogyha azt akarjuk, hogy vonzóak legyünk a diákok számára és, hogy vonzó legyen a szakképzés, illetve meg legyen a megbecsültsége, ahhoz nagyon fontos, hogy az infrastrukturális oldala is rendben legyen – jegyezte meg.

A Légi- és Gépipari Képzőközpont fejlesztése az Európai Unió támogatásával a magyar kormány társfinanszírozásában másfél-két éven belül jöhet létre.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL