Új alapokon a nyomdászképzés – Elindult a békéscsabai képzőközpont kialakítása

2019. szeptember 18. 17:53 | Papp Ádám Sándor

Új alapokra helyezték a nyomdászképzést Békéscsabán – letették a Békéscsabai Nyomdaipari Tudás-és Képzőközpont alapkövét szerdán délután a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium udvarán. A képzőhelyet közel 2 milliárd forintból alakítják ki két ütemben.

Az eseményen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szakképzésért és Felnőttképzésért Felelős Helyettes Államtitkárságának helyettes államtitkára elmondta: a létesítmény a magyar nyomdaipar felvirágoztatását szolgálja majd, hiszen olyan utánpótlást szeretnének Békéscsabán nevelni, amely az iparág erősödéséhez vezet majd.

– A szakképzés megújításának egyik pillére az, hogy olyan környezetben járjanak a gyerekek iskolába, amely vonzó. Ez nagyon sok esetben új építést is eredményez, illetve a régi intézmények felújítását. Fontos, hogy a fejlesztések összhangban legyenek a környezet igényével, vagyis azzal, hogy milyen cégeket kell kiszolgálni majd munkaerő szempontjából. Fontos, hogy a szakág utánpótlása a legmodernebb eszközökön tanulja meg a szakmát és később kamatoztassa azt a munka világában – árulta el az államtitkár.

Békéscsaba polgármestere köszöntő beszédében elmondta, hogy Békés megyében óriási igény van a nyomda- és csomagolóipari cégek részéről a megfelelő, jól képzett utánpótlásra.

– A beruházás célja, hogy a térség nyomdaiparban dolgozó cégeinek utánpótlásához a megfelelő képzést megvalósítsuk. Erre nyújtott a kormány közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Modern Városok Program révén, hogy Békéscsabán létrejöjjön az országos nyomdaipari képzőközpont. Alapvetően két nagy eleme van a beruházásnak: egy új tanműhely kialakítása, amely 1600 négyzetméter felület megújulását, bővítését jelenti, illetve kollégiumi férőhelyek korszerűsítése zajlik majd mintegy 1800 négyzetméteren. A másik elem a gépek és technológiai berendezések beszerezése közel 1 milliárd forint bruttó értékben, mely a legmodernebb nyomdaipari és csomagolóanyag ipari gépek vásárlásával jár – árulta el Szarvas Péter.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a Nyomdaipari Képzőközpont megépülésével több irányba nyithatnak a jövőben.

– Egy olyan képzőközpontot kívánunk létrehozni, amely nem feltétlenül csak Európában, hanem a világon egyedülálló tudást tud transzferálni a megfelelő eszközrendszerrel. Így nem csupán oktatni, hanem kutatni is tudunk, amelyben a felsőoktatásnak is helye van és a duális képzés mentén a külső vállalkozások megjelenhetnek a szakképzési centrumban, illetve fordítva fogalmazott Mucsi Balázs.

A beruházás várhatóan a 2020/2021-es tanév kezdetére fejeződik be.

További programok »

FEL