Alakuló küldöttgyűlést tartott a Nemzeti Pedagógus Kar Békés megyei szervezete

2021. május 19. 18:39 | Gyemendi Réka

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) Békés Megyei Szervezete május 19-én, délután tartotta meg alakuló küldöttgyűlését a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) központi épületében.

Az alakuló ülésen jelen volt dr. Sióréti Gabriella, a megyei szervezet eddigi elnöke; Mucsi Balázs, a házigazda Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója; Szaszák Csaba, az NPK Országos Elnökségének tagja; valamint Kiss Mihály, a BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója is, mivel a 11 megyei küldött között két, az iskolában oktató pedagógus szerzett mandátumot .

Az ülés első részében Mucsi Balázs főigazgató köszöntötte a vendégeket. 

– Számunkra azon szakmai és civil szervezetek, amelyek az oktatás ügyét elősegítik, mind barátaink. Évek óta együttműködünk a Nemzeti Pedagógus Karral és azonnal segítjük egymást, ha szükség van rá, hiszen az ügy közös. A küldöttek között két kollégánk van, akiknek nagyon örülünk és mi magunk is javasoltuk, hogy ők induljanak ezen a megmérettetésen. Már csak azért is, mert szeretnénk mindenhol ott lenni, szeretnénk mindenhol a szakképzés ügyét képviselni és képviseltetni – fogalmazott.

Dr. Sióréti Gabriella, a megyei szervezet eddigi elnöke köszöntője után átadta az újonnan megválasztott küldöttek megbízólevelét, majd ismerette a szervezet célkitűzéseit, munkásságát.

 

Dr. Sióréti Gabriella/ Fotó: Kovács Dénes

 

A leköszönő elnök elmondta, hogy 2013-ban hozta létre a nemzeti köznevelési törvény a Nemzeti Pedagógus Kart, amely gyakorlatilag szakmai érdekképviseleti köztestületként működik. Feladatuk, hogy nevelési és oktatási, szakmai támogatást nyújtsanak az óvodától egészen a középiskoláig, érintve a gyógypedagógiát, az alapfokú művészetoktatást. Dr. Sióréti Gabriella hangsúlyozta, hogy mindez nem azonos a szakszervezeti tevékenységgel. Mint mondta, közreműködnek a szakszervezetekkel, de elsődleges céljuk a szakma támogatása, ezen felül javaslattevő, véleményező jogkörrel rendelkeznek a jogalkotók, törvényhozók felé. A leköszönő elnök úgy összegezte tevékenységüket: a területi szerveken és jogalkotókon keresztül az országos elnökség fogja össze ezt a munkát és ők fogalmazzák meg az ajánlásokat, véleményeket a jogalkotók felé.

Dr. Sióréti Gabriella az elmúlt öt év eredményeit is ismertette.

– Ezek az eredmények közösen, országosan elért eredmények, amelyek innen indultak. Ez az első öt év tanulóidő volt és a pedagógusi kar helyzetének megszilárdításáról is szólt. Az elnökség folyamatosan képviseli álláspontját a pedagógus bérek vonatkozásában, összevetve a diplomás bérekkel. Ebbe beletartoznak a pótlékrendezések, az osztályfőnöki pótlékok emelése, a művészeti oktatásban, a kollégiumokban a csoportvezetői pótlékok. Elért eredményeink közé tartozik  a pedagógus minősítés eljárásrendjének könnyítése. Bővültek  a keretszámok, csökkentek azok a várakozási idők, amelyek a pedagógus 1.-ből pedagógus 2. fokozatba történő átsorolást illeti. Egy kicsit könnyebb lett a feltöltendő portfólió tartalma és a feltöltendő dokumentumok mennyisége. Ezek mellett a nyelvvizsgával például többletpontokat vihetnek tovább a diákok – emelt ki néhányat a legfontosabb eredményeik közül, amelyeket korábban nem, most viszont már tartalmaznak a jogszabályok. 

Megyei szinten a legfontosabb törekvésük, hogy végre úgy tudjanak helyben, területi szinten működni, hogy a most megválasztott képviselőik által a lehető legtöbb nevelési, oktatási intézményt és az ott dolgozó pedagógusokat elérjék.

– Azok a vélemények, javaslatok és álláspontok, amelyeknek el kell jutniuk a jogalkotókhoz, nem érkezhetnek máshonnan, csak a pedagógusoktól. Ezt a csatornát viszont nekünk kell megteremtenünk, és ez egy nagyon fontos hálózatosodási folyamat. Nagyon örülök, hogy sikerült egy olyan melyei választmányt felépíteni, amelyben minden területnek meg van a képviselője – összegzett a korábbi elnök.

 

Cikkünk hamarosan a Békés megyei szervezet névsorával bővül.

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL