Mucsi Balázs: Az a célunk, hogy a BSZC-ben mindenki otthon érezze magát

2023. január 27. 06:06 | Vincze Attila

A Békéscsabai Szakképzési Centrum nagy figyelmet fordít a vidékről érkező diákokra, hiszen a tagintézmények egészen kivételes kollégiumi életet biztosítanak a számukra. A BSZC nem feledkezik meg a sportolni kívánó tanulókról sem, őket a helyi sportegyesületek szakemberei segíthetik a felkészülésben.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum központi szerepet tölt be a térség oktatási szereplői között, emiatt sok környező településen élő diák választja az intézményt. Mucsi Balázs elmondta, számukra mindig nagyon fontos volt, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a messzebbről érkező tanulók számára.

– Békéscsaba nagyon unikális város, hiszen az egyes iskolákhoz nem kötődnek kollégiumok. Fenntartás szempontjából természetesen igen, de nyugodtan lakhat egy Közgés diák a Vízmű kollégiumában vagy egy gimnazista tanuló is lehet a mi rendszerünkben kollégista – magyarázta.

A főigazgató szerint ez teljesen jól működik így, hiszen Békéscsabán több mint ezer diák választja a kollégiumi ellátást, az ő visszajelzéseik pedig leginkább pozitívak. Kiemelte, hogy a bejárás szempontjából a kollégium nagyon sok időt szabadít fel, ezen felül a kollégiumvezetők felé egyfajta elvárás, hogy olyan környezetet alakítsanak ki, amely révén ez a szállástípus a diákok második otthona lehet. A tanulók többet vannak itt, mint a családi házban, így ez egy nagyon fontos közeg a számukra. Éppen ezért nagyon fontos a sportolási, kulturális lehetőségek biztosítása, illetve a közösségépítés.

Mucsi Balázs hangsúlyozta: igyekeznek minden igényt kielégíteni, pláne, hogy vannak külföldi diákjaik is, akiket szintén megfelelő környezetben kell elhelyezni. Hozzátette, a BSZC kollégiumi épületei néhány évvel ezelőtt energetikailag megújultak, legtöbb esetben ugyan csak a homlokzat, de van olyan kollégium, amelyet teljeskörűen rendbe hoztak.

A diákok testi-lelki egészségéhez nagyban hozzájárul az is, ha valaki sportol. Erre számtalan lehetőséget kínál az intézmény. A főigazgató elárulta, hogy valamennyi, a városban működő sportklubbal van együttműködésük, sőt, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesülettel koprodukcióban jöhetett létre a röplabda munkacsarnok a Trefort iskola mellett, ahol a BSZC-s diákok is sportolhatnak.

– Megpróbálunk olyan körülményeket kialakítani, amelyek révén a diákjaink és akár az élsportoló tanulók is mozoghatnak. Az órákat úgy igazítjuk, hogy a sportolás és a tanulás megfelelő egyensúlyban legyen – húzta alá.

Mucsi Balázs kitért arra, hogy léteznek olyan diáksport körök és lehetőségek – többnyire a helyi sportegyesületekkel együttműködésben –, amelyek segítségével a diákok délután el tudják tölteni az idejüket. Ennek eredményeképpen azok az edzők tartják a foglalkozásokat, akik a profi sportolókkal is együttműködnek. Emellett az intézmény a kollégiumokban olyan sportankétokat is tart, amely során a város diákságát szólítja meg, így a tanulók különböző mérkőzéseken mérhetik össze tudásukat, ebben pedig a jövőben is szeretnének az élen járni.

További programok »

Itthon

FEL