BSZC: Velünk mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb képzést

2023. január 18. 06:14 | Vincze Attila

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) a megyeszékhely több meghatározó iskolájának egyesülésével jött létre. Napjainkban az oktatási intézmény biztosítja a legszélesebb körű képzési kínálatot Békés vármegyében. Arról, hogy mit nyújt a technikum, hogy néz ki jelenleg a BSZC képzési palettája és hol tájékozódhatnak az érdeklődők, Mucsi Balázs főigazgatót kérdeztük.

Az utóbbi években sokat lehetett hallani arról, hogy átalakult a szakképzési rendszer, ezen belül is a technikumok kerültek a fókuszba. Nem véletlenül, hiszen a technikumok olyan típusú képzést nyújtanak a diákoknak vagy későbbi munkavállalóknak, amellyel nagyon jó lehetőségeik vannak arra, hogy tovább képezzék magukat vagy – a munka világát választva – akár a közvetlen környezetükben dolgozzanak. Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, ez azért is nagyon fontos tényező, mert itt a diák jellemzően ágazatot választ, vagyis ez esetben két évig az ágazathoz kapcsolódó kompetenciákat és tudást szerzi meg, majd csak ezután választ szakmát.

– Le kell tenni egy vizsgát a második évet követően és a tanuló csak ezt követően választ konkrét szakmát, amelyet három évig tanul, így összességében a technikusi képzés öt évig tart.  A végzettség megszerzésével, jó szakemberként akár munkát is lehet vállalni vagy például a technikusi és/vagy okleveles technikusi képzésnek köszönhetően, illetve az egyetemi együttműködéseinknek hála a diák akár rögtön a felsőoktatásban folytathatja tovább a tanulmányait – jegyezte meg.

 

Rendkívül széles a Békéscsabai Szakképzési Centrum képzési palettája

Békés vármegye legnagyobb szakképző intézményének nyolc tagiskolájából természetesen idén sem hiányozhatnak a népszerű szakok, szakmák. Mucsi Balázs kiemelte, hogy a Trefortban például a jól megszokott gépészethez, elektronikához, hegesztéshez kapcsolódó képzések indulnak.

A Zwackban az idei évtől lesz idegennyelvű ipari kereskedelmi képzés, ezzel megfelelve az ipar felől érkező igényeknek, így az ötödik év végére a diákok jó nyelvi kompetenciákkal is rendelkeznek majd. A Zwack esetében az élelmiszeripari ellenőri technikus képzés számít még újdonságnak, hasonlót egész Békésben csak itt lehet tanulni.

A főigazgató – folytatva a tagintézményekben zajló képzések felsorolását – beszélt az egykori GÉSZI, vagyis a Nemes Tihamér Technikum rendkívül magas szintű akár gépésztechnikus, mechatronikai technikus képzéseiről, ráadásul az itt tanulók egy együttműködésnek köszönhetően Kecskeméten folytathatják tovább tanulmányaikat.

Mucsi Balázs kitért arra is, hogy az informatika oktatás szintén nagyon magas színvonalú több intézményükben, de a járműipari gépész képzés ugyancsak meghatározó szerepet tölt be, emellett a rendvédelemhez vagy a közszolgálathoz kapcsolódó képzések több iskolájukban is megtalálhatóak.

– Az építőipar terén a Vízműben a magasépítő, mélyépítő, hídépítő technikusi képzéseinkről is érdemes szót ejteni, a földmérő technikus képzésünk szintén erős, de sokat hallani a fluidumkitermelő technikus képzésről is, amely unikális Magyarországon. Azokat a diákokat ugyanis, akik a duális képzésben a MOL együttműködésével részt vesznek ezekben a képzésekben, mint a cukrot, úgy kapkodják el a cégek – sorolta a főigazgató.

Fontos még megemlíteni a pénzügy-számvitelt, mely hagyományosan a Közgé, vagyis a Széchenyi iskola képzései közé tartozik, de elérhető idegennyelven a turizmus-vendéglátás is, amely szintén népszerű a diákok körében. Mucsi Balázs szólt a Szent-Györgyiben folyó egészségügyi képzésről, ami szerinte a vármegye legjobb ilyen jellegű képzése és amelynek elvégzése után a Békés Megyei Központi Kórházban is el lehet helyezkedni. Nem szabad elmenni a nyomdaipari képzés mellett, hisz a fejlesztéseknek köszönhetően Európa legmodernebb nyomdaipari központjában tanulhatnak a diákok. Ha valaki a szépészet területén szeretne érvényesülni, akkor a Kós felé érdemes orientálódnia, hiszen az ott található duális képzéseken nagy tapasztalattal rendelkező oktatók várják a tanulókat.

 

A BSZC segít, hogy mindenki rátaláljon a lehető legjobb képzésre

Ahogy a fentiekből is látszik, számos képzés áll rendelkezésre a BSZC tagintézményeiben. De ahhoz, hogy az érdeklődők ne vesszenek el a részletekben és mindenki megtalálja a neki megfelelő szakmát, elsőként a www.bszc.hu oldalon érdemes tájékozódnia az induló képzésekről.

– Mindenkinek azt szoktuk mondani, hogy intézményünk teljesen nyitott, tehát bármikor be lehet jönni hozzánk, akiben kétség van vagy pontosan még nem tudja hova jelentkezzen, akkor látogasson meg minket és a kollégáim körbe fogják vezetni, segítenek a döntésben. Ha pedig valakinek nem tudunk megfelelő képzést ajánlani, akkor is segítünk a lakóhelyéhez legközelebbi, általunk jó színvonalúnak ítélt intézmény megtalálásában. Számunkra ugyanis Békés vármegye, Békéscsaba az első, ehhez pedig jól tájékozott diákokra van szükség és hogy mindenki a lehető legjobb képzést választhassa magának – zárta gondolatait a főigazgató.

További programok »

Itthon

Hódít a halk, sikkes, minőségi egyszerűség a divatban

A divat folyamatosan változik, szinte lehetetlen tartani a lépést ezen a területen. Több kutatómunka, tanulmány és beszélgetés juttatott el arra a gondolatra, hogy az öltözködésben a legfontosabb érték a fenntarthatóság. Az elmúlt évtizedben nőtt a tudatos vásárlás: aki eddig akár 6-7 ruhadarabot is megvásárolt, az mára legfeljebb 3-4 jobb minőségű alapdarabot tart a szekrényben.
2024. február 25. 19:00
FEL