Lucaszékre pattanva meglátjuk a boszorkányt!

2017. december 14. 11:30 | Horváth Szabolcs

December 13-a népi hagyományaink szerint „gonoszjáró nap”, amikor leginkább a boszorkányok rontása ellen kell védekezni. A lucaszék készítése is ezen a napon kezdődik és tizenkét napig tart. A Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület szerdán általános iskolás osztályokat hívott a Munkácsy Emlékházba, hogy a fiatalok is halljanak a hagyományokról, és fekete macskát, valamint saját kis boszorkányt készítsenek. 

Néhány instrukció és igazi kukoricaháncsból már készültek is a boszorkányok a Munkácsy Emlékházban.

- Most csuhéboszorkányt és fekete macskát készítenek Nyárfádi Gáborné gyékény-szalma-csuhé készítő segítségével. Gerlai Ferencné pedig a lucaszékről beszélt a gyerekeknek. A délután pedig a felnőtteké, amikor igazi jóslatokat hallhattak a jövőjükről - mondta el Zalai Erika főszervező, a Tűz-kör Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke.

A kicsik színeztek, vágtak, ragasztottak és percek alatt el is készültek a macskás hűtőmágnesek. Az általános iskolások nemcsak a kézműves foglalkozásokba vetették bele magukat, hanem még előadást is hallhattak a lucaszékről, a december 13-ai népi hagyományokról.

- Amikor az egész falu megérkezett az éjféli misére, akkor összegyűltek a lányok. A jók és a rosszak is, ilyenkor pedig ki kellett szűrni a falu gonoszát. A szék készítője magával vitte a széket, és arra ráülve megláthatta, hogy ki a boszorkány - idézte fel a hagyományt Gerlai Ferencné fafaragó.

Az általános iskolásokkal érkező pedagógusok szerint egy ilyen színes programmal még jobban megmarad a gyerekek emlékezetében egy-egy hagyomány.

- Nagyon fontosnak tarjuk, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék a népi hagyományokat, a nemzeti értékeket. Külön hálásak vagyunk, hogy meghívást kaptunk a Munkácsy Emlékháztól erre az alkalomra, ahol a gyerekek Luca-napi jelképeket készítettek 21. századi formában - emelte ki Németh Mariann, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium napközis tanára.

Így december 13-án nemcsak szellemi táplálékkal gazdagodtak a gyerekek, hanem saját készítésű játékokat is hazavihettek magukkal.

 

 

További programok »

FEL