Tortamustra: A hagyományok útján

„Minden, ami régi, minden, ami hagyomány” – ezzel a jelmondattal hirdették meg újra a Tortamustrát a Munkácsy Mihály Múzeumban. A rendezvényt, ahol ezúttal is az édességeké a főszerep, immár negyedik alkalommal szervezték meg Békéscsabán.

 

 

A szervezők idén már a megújult épületben várták az érdeklődőket. Kezdő háziasszonyoktól egészen a profi cukrászokig bárki nevezhetett a versenybe, hiszen a szervezők ebben az évben három kategóriába várták a nevezéseket. Sütő Istvánné, a rendezvény háziasszonya elmondta, hogy a profiknak és lelkes amatőröknek design-tortát kellett készíteniük, míg a harmadik kategóriába a házi süteményeket várták. A mustra témája minden évben más, idén a szervezők visszanyúlnak a hagyományos elemekhez.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

– Mindenkinek van otthon egy olyan süteménye, ami benne van az emlékezetében, és könnyen felidézi az ízét, mivel az édesanyja vagy éppen a nagymamája készítette. Ezért választottuk ezt a tematikát, kíváncsian várom, hogy milyen tortákkal találkozhatunk majd – fogalmazott Ando György, a múzeum igazgatója.

A megnyitón Szarvas Péter polgármester kiemelte: száz nevezést fogadtak az idei tortamustrára, többek között Sopronból, vagy éppen a határon túlról is érkeztek versenyzők.

– A nevezők száma is azt mutatja, hogy továbbra is nagy az érdeklődés a rendezvény iránt. A tortát szinte mindenki szereti, fiatalok, középkorúak és szépkorúak egyaránt fogyasztják, akár születésnapi vagy jubileumi, évfordulós alkalmakkor rendszeresen előkerül ez az édesség. Mi magyarok nem engedünk ebből a hagyományból és ez kötelez minket is, itt, Békéscsabán arra, hogy megszervezzük ezt a versenyt- emelte ki a városvezető.

A megnyitót követően kezdődött a torták csatája, azaz a beérkezett alkotások zsűrizése a múzeum új konferenciatermében.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

 

– Fontos az összhatás és a kidolgozottság. Vannak nagyon szép alkotások, amelyeket minta szerint készítettek el, de pontozzuk a munka igényességét és figyeljük az egyedi megoldásokat is – árulta el Rajki István cukrászmester, a zsűri elnöke.

A verseny résztvevői nagy értékű nyereményekkel is gazdagodhatnak, illetve a „régi idők süteményei” kategória győztese elnyeri a Munkácsy sütemény címet, amit a békéscsabai cukrászdák a recept alapján elkészíthetnek, és árusíthatnak 2019-ben a Munkácsy 175. emlékév alkalmából.

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,