Egyedülálló, állandó kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020. szeptember 29. 18:47 | Papp Ádám Sándor

„Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala” címen új állandó kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban kedden délután.

A kiállításmegnyitón jelen volt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki az eseményre egy Munkácsy életéhez köthető eszközt hozott, egészen pontosan egy, a Dreher gyárból származó, 1860-ban készült asztalos szerszámot. Mint mondta: Munkácsy 6 évet töltött Békéscsabán asztalos inassegédként és csabai emlékeiből táplálkozva készítette a magyar festészet történetének egyik legismertebb alkotását, az Ásító inast.

– Nagy öröm és büszkeség Békéscsaba számára, hogy van Munkácsy-kultusza. A zászló itt leng minden nap a város szellemi kulturális kertje felett. Büszkék csak arra tudunk lenni, amink van, ami az elismerésünkre és a rajongásunkra érdemes. Munkácsy Mihály egy ilyen személy volt, hiszen Békéscsabán, Magyarországon, Európában és Amerikában is géniuszként tisztelték, festőfejedelemként emlegették – emelte ki az államtitkár.

A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Magyarország kormánya az elmúlt években többet költött a kultúrára, mint valaha, példaként említette, hogy 2018-ban mintegy 450 milliárd forintot fordítottak annak ápolására. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy ezzel az adattal párhuzamosan a lakosság is többet költ a kultúra fogyasztására.

– Sokféle területen van jelenleg építkezés Békéscsabán, főként a Modern Városok Program segítségével. Úgy gondolom, hogy örömteli, szükséges és elvárható, hogy fejlesszük a kulturális infrastruktúrát, a Munkácsy Mihály Múzeum is szépen gyarapodik. Immár közel 7 esztendeje, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ felépült, a Békés Megyei Könyvtár épülete megújult, ez örömteli, de talán fontosabb az a hagyománytisztelet és innováció, amely ezen a kiállításon megtalálható – összegzett az országgyűlési képviselő.

A Munkácsy Mihály Múzeum új, állandó kiállítása világszenzáció lehet – ezt már Szarvas Péter polgármester mondta, aki egy órával hamarabb betekintést nyert a tárlatba. Kiemelte: a világhírű festő mindig is ragaszkodott Békéscsabához, sokszor viszonyítási alap volt számára a város, sőt még a nászútja alkalmából is több napot töltött el itt feleségével.

– A tárlaton a múzeum munkatársai egészen egyedi módon ötvözték a 19. és a 21. századot. A látogató előtt egy olyan világ tárul fel, amellyel egyedülálló módon, forradalmi megoldásokkal mutatják meg a 21. században az igazi Munkácsy Mihályt. A képek elragadtatnak és elgondolkodtatnak, meghökkentenek és gyönyörködtetnek – ezt fogják önök is látni, hiszen a 19 kép tematikája sokrétű. A Munkácsy-negyed részeként több infrastruktúrális beruházás valósul meg, de számos, a kiállításhoz hasonló kulturális attrakció jön még létre a jövőben – hangsúlyozta a városvezető.

Az 1899-ben alapított békéscsabai múzeum új kiállításának ambiciózus terve először egy tetszetős elképzelés volt csupán, amelynek megvalósítását a színfalak mögött zajló, több évig tartó együttgondolkodás előzte meg – ismertette Ando György múzeumigazgató.

– A múzeum saját anyagát – műtárgykölcsönzésekkel kiegészítve – a kiállításban immár tizenkilenc festményt láthat a közönség. A folyamatosan gyarapodó, pillanatnyilag 579 tételt számláló, egyedülálló relikviaanyag több mint száz esztendeje a festő személyét övező kultusz ápolására predesztinálja Békéscsaba városát és a Munkácsy Mihály Múzeumot – emelte ki az igazgató.

A nagyközönség október 1-től, 10 órától, óránként látogathatja a tárlatot.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL