Egy évig ünnepelt Békéscsaba – Lezárult a Munkácsy 175 programsorozat

2020. február 20. 18:23 | Hidvégi Dávid

Munkácsy Mihály egyértelműen ott van a legjelesebb békéscsabaiak között – fogalmazott a város polgármestere. A megyeszékhelyen egy éven keresztül ünnepelték a festőművész születésének 175. évfordulóját, amelynek nyitó- és a zárórendezvényén is jelen volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter.

Az ünnepség a Munkácsy Mihály Múzeum előtt álló szobor megkoszorúzásával kezdődött csütörtökön, a Bartók Béla Művészeti Zeneiskola növendékei fanfárjátéla mellett. A koszorúzás előtt a múzeum igazgatója, Ando György olvasta fel Herczeg Tamás ünnepi gondolatait. Az országgyűlési képviselő a parlamenti elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a program zárónapján. Üzenetében úgy fogalmazott: keveseknek adatik meg, hogy nap, mint nap együtt éljenek Munkácsy Mihállyal, a csabaiaknak azonban igen.

 

 

– A békéscsabai múzeum a magyar művészettörténet legismertebb festőjének nevét viseli, akit számon tartanak Európában és Amerikában is. 176 éve született, és napjainkban is nagyon népszerű. A tizenkilencedik században elért sikereit nem tudta túlszárnyalni egyetlen magyar képzőművész sem – tolmácsolta az Herczeg Tamás szavait Ando György.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a Békés Megyei Kormányhivatal nevében dr. Rákóczi Attila főigazgató, Békéscsaba önkormányzata képviseletében Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester, a Csabagyöngye Kulturális Központ nevében Szente Béla igazgató, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület nevében Opauszki Zoltán elnök, a tőketerebesi Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ nevében Beata Kerestenova intézményvezető és Gabriel Viszlay a Zempléni Megyei Önkormányzat kulturális referense, a Munkácsy Mihály Múzeum nevében Martyin Emília osztályvezető és Gyarmati Gabriella művészettörténész koszorúzott.

 

 

Ezt követően a múzeum falain belül folytatódott a rendezvény, ahol először az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Munkácsy 175 programsorozatot mutatták be képekben. A kultúráért felelős államtitkár felsorolta az elmúlt egy év összes rendezvényét, szám szerint tizenhármat, amit a program részeként tartottak a múzeumban.

– Olyan volt ez, amit felolvastam, mint egy nagy szabadvers – mint egy nagy közösségi szabadvers. És a közösség, amely írta ezt az éves-verset, Önök voltak. Ebbe a közösségbe nemcsak azokat a kiváló szakembereket sorolom, akik megtervezték ezt az évet, nemcsak azokat, akik levezényelték a rendezvényeket, de az abban résztvevőket is – fogalmazott Fekete Péter, aki azt is hozzátette, hogy az elmúlt egy évben Békéscsaba méltón ünnepelt. Kiemelte: a Munkácsy-negyed a festőművész kultuszának lesz a közösségi tere, amely a megyének, a városnak és az országnak is büszkesége lesz.

 

 

Békéscsaba polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy a város kulturális intézményei sokat tesznek a festőművész örökségének ápolásáért, hiszen büszkék munkásságára.

 – Munkácsy Mihály a legjelesebb békéscsabaiak közé és a legjelesebb magyar és európai művészek közé tartozik. Ez könnyedén bizonyítható, hiszen a műtárgyai nemcsak Békéscsabán, hanem a világ számos pontján, így New Yorkban, Moszkvában és Párizsban is fellelhetőek. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben Békéscsaba a világelső – fogalmazott Szarvas Péter.

 

 

Hangsúlyozta: az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Fekete Péter államtitkárnak (a Békéscsabsai Jókai Színház korábbi igazgatójának) fokozottan érezhető a támogatása. A városvezető hozzátette: hamarosan elkezdődhet a magyar kormány százszázalékos támogatásával a Munkácsy-negyed kiépítése, amelynél a tervezés ütemében járnak. A projekt részeként Munkácsy Mihály örökségéhez méltó szobrokat telepítenek a város több pontján, illetve egy állandó kiállítást nyitnak.

 

 

A polgármester köszöntője után Ando György elárulta, hogy a következő nagy kiállítást április 24-én nyitják meg a Munkácsy Mihály Múzeumban, majd Gyarmati Gabriella bemutatta az újabb Munkácsy-relikviákat, amelyeket a tavalyi évben vásárolt a múzeum. A jelenlévők megtekinthették Munkácsy Mihály Ostendeben készült grafitrajzát és a Charles Sedelmeyer által kiadott, Munkácsy-képek sorát felvonultató képkatalógust. Ezeken túl bemutatták a festőfejedelem 1900. május 1-jén bekövetkezett halála után kiadott gyászjelentéseket, az egyiket Munkácsy családja adta közre, a másikat a Magyar Képzőművészeti Társulat bocsátotta ki, mindkettőt a gyulai származású Salacz Gyulának, Arad város akkori polgármesterének címezték.

 

 

A zárórendezvény Hegedűs Endre, zongorista előadásával fejeződött be, majd az államtitkár és a városvezetés megtekintette Sz. Szilágyi Gábor, művészettörténésszel az új állandó Munkácsy Mihály kiállítás tervezetét.

 

Galéria

További programok »

FEL