A pop art fejedelme, Andy Warhol a Munkácsy Mihály Múzeum időszaki kiállításán

2019. február 4. 14:26 | behir.hu

A Munkácsy Mihály Múzeum február 20-a és május 26-a között mutatja be Andy Warhol "Ezüst úton a bölcsőtől a ...-ig" című, nagyszabású időszaki kiállítását. Az egyedülálló tárlatról hétfőn tartott tájékoztatót Ando György, a múzeum igazgatója, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Mgr. Martin Clubjak, a szlovákiai, mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum igazgatója.

 

 

Szarvas Péter polgármester úgy fogalmazott: óriási meglepetés ez a különleges kiállítás mindnyájunk számára. Hozzátette, ha valaki húszéves korában azt mondta volna neki, hogy valamikor Békéscsabán Andy Warhol kiállítást rendeznek, megmosolyogta volna, hisz lehetetlennek tűnt ez az elképzelés. Most pedig ideérkezik a tárlat, ami nagy büszkesége lesz a múzeumnak és a városnak. Hangsúlyozta: ezért köszönet illet minden szervezőt.

Ando György szerint ez az óriási értéket képviselő gyűjtemény lesz az évtized kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban. A múzeum igazgatója beszélt arról, hogy a tárlat hivatalos a nagyközönség számára február 20-án 10 órától lesz látogatható. Február 20-a egyébként Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója is, amelyhez kapcsolódóan több meglepetéssel készülnek.

Mgr. Martin Clubjak elmondta, azért is kiemelten fontos az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum számára a békéscsabai helyszín, mert Magyarországon ez az első kiállításuk. Külföldön eddig már negyvennégy tárlatuk volt, így a csabai lesz a negyvenötödik a sorban. Megjegyezte azt is, hogy a mezőlaborci múzeumot 1991-ben alapították, és ez volt az első intézmény a világon, amely Andy Warhol művészetét kívánta bemutatni (a művész szülei  ugyanis arról a környékről származtak).

 

 

Warhol senkit nem hagy hidegen…

 

Andy Warhol  (1928-1987) az a művész, akit a világon, ha nem is a legtöbben, de nagyon sokan ismernek. Mint azt Gyarmati Gabriella, művészettörténész, a tárlat intézményi társkurátora megfogalmazta, a terve sikerült, hisz pályája elején híres és gazdag szeretett volna lenni. De, hogy miképpen lett ennyire közismert? Olyan képi világot épített fel, amivel nem csak az 1960-as évek Amerikájának jellemző képzőművészeti irányzata, a pop art központi figurájává tudott válni. A mindennapi élet tárgyainak (pénz, leves konzerv stb.) és ismert, népszerű vagy híres személyeinek (Marilyn Monroe, Erzsébet királynő, Lenin stb.) megörökítésével utak sokaságát nyitotta meg, amelyekre lépve nemzetközi tömegek megszólítására vált képessé.

A hétköznapok valóságának, a mindannyiunk számára ismerősnek sajátos szemszögből való bemutatásához különös megjelenése és sajátos személyisége társult, amivel szélsőséges reakciókat váltott ki már életében és vált ki azóta is. Lehet a műveit szeretni vagy nem szeretni, lehet a személyiségéhez vonzódni vagy azt elutasítani, de semlegesek nem maradhatunk. Warhol senkit nem hagy hidegen…

 

 

Az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum gyűjteményéből számos műtárgy látható Békéscsabán

 

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) gyűjteményéből származó műtárgyakat mutatnak be. A szitanyomataival jelentékeny értéket képviselő művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány.

A bemutatásra szánt példátlanul gazdag képzőművészeti anyag jó néhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép válogatás is. Tehát olyan művek szerepelnek majd Békéscsabán, amelyek java részét a világon bármerre járunk, mindenhol ismerik. Előbbiek mellett a tárlat kuriózuma az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhola család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelő ruhája, amely, sok alkotás mellett, most először lesz látható Magyarországon.

 

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL