Hosszabbítás: szeptember 24-ig látogatható a világhírű Pátkai Ervin kiállítása

2017. augusztus 8. 20:20 | Kugyelka-Zámbori Eszter

iAzért, hogy a fiatalabb generáció is láthassa, egy hónappal meghosszabbítja a Munkácsy Mihály Múzeum a Pátkai Ervin szobrász alkotásait és életútját bemutató kiállítását. A diákok így iskolai keretek között ismerkedhetnek a világhírű művész életművével.  

Az „Ami csabai” kiállítás-sorozat idei legjelentősebb eseménye a békéscsabai születésű Pátkai Ervin szobrászművész életútjából és alkotásaiból nyílt impozáns tárlat. Andó György a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója arról tájékoztatott, hogy két hónap alatt több mint ötezer érdeklődő látta „Ami monumentális: akaratot fejez ki...” kiállítását.

Erdélyből, Szlovákiából, Németországból, sőt még az Amerikai Egyesült Államokból is érkeztek látogatók. Pátkai Ervin életműve kevésbé ismert hazánkban, mivel a szobrász az 1956-os események után, tizenkilenc évesen hagyta el Magyarországot. A fiatal művész Párizsban telepedett le, majd Franciaországban lett világhírű szobrász és urbanista.

 

 

–Pátkai Ervint azért szerettük volna bemutatni a békéscsabai, illetve Békés megyei nagyközönségnek, mert a munkássága - ami nagyon jelentős Franciaországban, Párizsban - nem ismert a csabaiak számára. Szerettük volna közelebb hozni a művészetét, az alkotásait és szerettük volna közelebb hozni azt, hogy innen Békéscsabáról induló emberek is világhírűvé tudnak válni - emelte ki Andó György.

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója hozzátette: többségében Franciaországból érkezett műtárgyak hatalmas érdeklődést váltottak ki a közönségből, azonban az érdeklődők mintegy hetven százaléka felnőtt. A tanév első heteire meghosszabbította a kiállítást a múzeum azért, hogy iskolai keretek között minél több diák láthassa azt.

–Ez nem a természetes közegünk – nem ilyen művek között élünk otthon, nem ilyen műveket látunk, ha köztéri szobrok között járunk, mert nem ilyen jellegű alkotások vannak Békéscsabán. Ez egy másik dimenzió. Mi megadjuk a lehetőséget arra, hogy a tanárok kinyissák az ablakokat és megmutassák a diákoknak, hogy  ez egy másik világ, pillantsanak ki, és vegyék birtokba - hangsúlyozta Gyarmati Gabriella, a kiállítás kurátora.

Pátkai Ervin szobrászművész meghosszabbított kiállítása szeptember 24-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében.

További programok »

Kultúra

Zajlik az élet a Jókai színházban

A Békéscsabai Jókai Színház augusztus elejéig zárva tart, azonban a munka egész évben folyamatos. A Déryné Programmal az ország 18 településére utaznak, emellett a Szarvasi Vízi Színházba is több előadást visznek. Ezt követően a tervek szerint október végéig bepótolják az évad eddig elmaradt bérletes előadásait, majd novembertől kezdetét veszi az új évad.
2021. július 28. 16:48
FEL