Virtuális tárlattal emlékeznek Munkácsy Mihályra Békéscsabán

2019. április 26. 17:03 | Gyemendi Réka

A Munkácsy Mihály Múzeum új helyszínen, a megyeszékhely főterén mutatja be az Egy géniusz: Munkácsy Mihály című virtuális kiállítását május elsején. A produkció az idén 175 éve született festőóriás életművét mutatja be. Az esemény részleteit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők csütörtökön.

 

 

A rendhagyó tárlat tavaly decemberben volt először látható a múzeumban. A virtuális kiállítás különlegessége, hogy a vizuális élményt a mozgó- és állóképek váltakozása adja, amelyet egy három részre osztott, 10 méteres vászonra vetítenek.

– Ez a kiállítás nem tartalmaz eredeti műalkotásokat. Úgy kell elképzelni, mint egy filmet, de nem hagyományos értelemben vett filmről van szó: három, egymás mellé állított felületen meséli el Munkácsy Mihály életét és pályáját – fogalmazott Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze.

 

Részlet a decemberi bemutatóból

 

A tárlat képanyagát a vetítés negyvenhét percében a kor hangulatát megidéző zenei aláfestés, érdekességeket, tényeket elmesélő narráció és egy idővonal kíséri.

– A múzeum elsődleges feladata a Munkácsy-kultusz ápolása. Vannak hagyományos eszközök, mint a kiállítások vagy kiadványok, de mi modern eszközökkel is próbálkozunk. Szeretnénk mindenki, a fiatalabb generáció számára is közérthetővé tenni ezt a világot – ismertette Ando György, a múzeum igazgatója.

A tervek szerint a kiállítást nemcsak a múzeumban és a főtéren, hanem a Jókai Színházban és a megye több településén is bemutatják majd a jövőben.

 

További programok »

FEL