Munkácsy 174 - Fotókiállítással tiszteleg Békéscsaba a festő emléke előtt

2018. február 21. 13:29 | Zsíros András

174 éve született Munkácsy Mihály. Az évforduló apropóján a festőművész – ma emlékházként működő – egykori békéscsabai otthonában fotókiállítással tisztelegtek emléke előtt. A tárlat az alkotó munkamódszerébe is bepillantást enged.

Munkácsy Mihály egy gerendára kötözve. Meghökkentő fotó, ám ha tudjuk, hogy ennek segítségével készült a híres Krisztus-trilógia középső alkotása, a Golgota című festmény, akkor rögtön izgalmas kulisszatitok is. A festő korában elterjedt módszer volt a tanulmányfotók készítése.

- Azért kezdett fotókat használni, mert egyszerűen választania kellett, hogy aznap modelleket alkalmaz vagy ételt vásárol. A modellfotók elkészítésének lehetősége előtte is adott volt. Akkor ez nem volt egy annyira költséges az élő modellek alkalmazásához képest - árulta el Gyarmati Gabriella művészettörténész.

A fotók, majd az azok alapján készült festmények egy kicsit a 19. század végének békéscsabai mindennapjait is megismertették a világgal.

- Itt, a csabai piacon vásárolta ezeket a ruhákat, amiket Párizsban a modellekre adott, majd lefestette őket. Amikor a szobabelsőket nézzük a művein, akkor csabai bútorokat láthatunk, szép, faragott székeket, kemencéket. Ezek mind-mind Munkácsy gyerekkorából maradtak fent - emelte ki Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Miután a festő fiatalkora Békéscsabához köthető, a város is szeretné az emlékét méltóképpen megőrizni. Erre a Modern Városok Programban komoly lehetőség is nyílik a belvárosban az úgynevezett Munkácsy-negyed kialakításával.

- Nemcsak Békéscsaba lelkületében, hanem az infrastruktúrájában is olyan helyet kap, ami méltó lesz a géniuszhoz. Most ezek a munkálatok zajlanak a városban, a ligetben és az Élővíz-csatorna környékén, ott, ahol Munkácsy Mihály is gyakran sétált - fogalmazott Kiss Tibor alpolgármester.

A felújítások az ő nevét viselő múzeumot is érintik, amely a munkálatok idején zárva tart. Így most csak a kertben található mellszobor megkoszorúzásával tiszteleghettek a békéscsabaiak a festő előtt. Bíznak viszont abban, hogy jövőre már méltó körülmények között ünnepelhetik születésének 175. évfordulóját.

 

További programok »

FEL