Több mint 5 milliárd forintot ér majd a Munkácsyban nyíló új tárlat

2020. július 30. 14:23 | Varga Diána

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét magáénak tudó békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban hamarosan új tárlat nyílik a festőóriás alkotásaiból. Az egyébként sem hétköznapi kiállítás három, különleges alkotással gyarapodik, melyet csütörtökön mutattak be.

A Modern Városok Programban, a Munkácsy-negyed projekthez kapcsolódóan új, állandó kiállítás nyílik a festőgéniusz nevét viselő békéscsabai múzeumban. A tervek szerint összesen tizenhat eredeti Munkácsy-képet mutattak volna be a nagyközönségnek, ám egy váratlan fordulatnak köszönhetően a tárlat három, korábban a művészettörténészek által is csak szakkönyvekből ismert alkotással gazdagodik.

A múzeumot ugyanis felkeresték az eredetileg Túróc vármegyéből származó, de később a Viharsarokban letelepedett Vidovszky család Békéscsabáról elszármazott tagjai és felajánlották az intézmény számára a Munkácsy Mihály által jól ismert Vidovszky Jánost és nejét, illetve lányukat, Matildot ábrázoló portréhármast. A csabai származású Vidovszky János annak a gróf Apponyi családnak volt az intézője Gerendáson, amelyből az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegációt vezető Apponyi Albert is származott.

 

Három portréval bővül a Munkácsy Mihály Múzeumban nyíló új tárlat. Fotó: behir.hu/Kovács Dénes

 

Békéscsaba polgármestere a csütörtöki, a múzeumban tartott bemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a Munkácsy-negyed attól lesz igazán értékes, ha az ide látogatók a festőóriás eredeti képeit tekinthetik meg.

– Eddig is büszkék voltunk rá, hogy egyszerre, egy helyen, Békéscsabán lehetett megtekinteni a legtöbb Munkácsy-képet, ebből a továbbiakban sem szeretnénk engedni – szögezte le Szarvas Péter. Mint mondta, a tárlatnak otthont adó Múzsák termében az eredeti becslések szerint mintegy 5 milliárd forint értékű műkincset állítottak volna ki, ez az összeg azonban tovább nő, hiszen a most megkapott három alkotás értéke darabonként 100 és 200 millió forint közé tehető.

 

Három portréval bővül a Munkácsy Mihály Múzeumban nyíló új tárlat. Fotó: behir.hu/Kovács Dénes

 

Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója kiemelte, hogy a 19 eredeti kép mellett a festőóriás számos használati tárgyát, róla készült fotókat is őriznek az intézményben, ezek adják a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményének gerincét. Hozzátette: nem csak a műtárgyakat tárják majd a közönség elé, hanem a festő különböző korszakaiba is betekintést nyújtanak. Arról is beszélt, hogy a három, a múzeum rendelkezésére bocsájtott festményt nyitott trezorban tárolják majd, amelyet mindenki megtekinthet majd.

Gyarmati Gabriella művészettörténész kiemelte, hogy sokáig nem lehetett tudni, hol található a most bemutatott portréhármas. Mint mondta, különlegességük, hogy habár a képek kissé sötétek, rendkívül jó állapotban vannak.

További programok »

Kultúra

A Munkácsy Mihály Múzeum új őrzői

Nyugodtak lehetünk, 2021. október 6-tól ugyanis már nem csak muzeológusok és teremőrök vigyázzák a Munkácsy Mihály Múzeum páratlan gyűjteményét – Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, a szoborbemutató koordinátorának írása.
2021. október 19. 18:55
FEL