Megnyílt Scholtz Endre kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban

2022. június 30. 19:48 | Vincze Attila

A fény palettája címmel megnyílt Scholtz Endre kiállítása csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban. A békéscsabai festőművész tárlata augusztus 28-ig tekinthető meg a múzeum Rell Lajos termében.

Az eseményen köszöntőt mondott Békéscsaba alpolgármestere. Varga Tamás hangsúlyozta, hogy Scholtz Endre egy rendkívüli alkotó, aki az évek során több ezer képest festett, művei Magyarországon mintegy 3000 közintézményben találhatóak meg, Békéscsabán 1500 festményét őrzik, sőt szinte minden Kossuth-díjas művész nappaliját díszíti egy-egy Scholtz kép is. 

– Scholtz Endre az alföldi stílus prominens képviselője, kolorista művész, színei elkápráztatják a szemet, képeiből felejthetetlen és gyakran megfejthetetlen hangulat árad, lírai alkat, hitvallása az objetív szépség keresése, megfogalmazása és ábrázolása – jellemezte az alpolgármester a festő művészetét.

A tárlatot a festőművész jóbarátja, egykori mestere Takács Győző nyitotta meg. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett keramikusművész beszédében elmondta, hogy Scholtz Endrét elsős gimnazista korában ismerte meg, és már akkor látta, hogy a plasztika helyett inkább a festészet iránt érdeklődik.

 

Fotó: behir.hu

 

Scholtz Endre a behir.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy 55 éve él Békéscsabán, 1997-ben volt utoljára a múzeumban kiállítása, és ez tulajdonképpen egy jubileumi tárlat is egyben. Mint mondta, többek között régi dubrovniki tengerparti képeket, illetve békéscsabai tájképeket is láthatnak itt az érdeklődők. 

A kiállítás koordinátora kiemelte, hogy mivel a művész rendkívül termékeny alkotó, ezért számos friss műve is jelen van a kiállítási anyagban. Gyarmati Gabriella megjegyezte, hogy Scholtz Endre lendületes gesztusokkal, erőteljes színekkel építi fel képeit, amelyek tárgya legtöbbször a természeti és az épített környezet.

A megnyitón közreműködött Koncz Gábor Kossuth-díjas színművész, Magyarország érdemes művésze, valamint Rálik Szilvia Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Magyarország érdemes művésze is. 

A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével naponta 2022. augusztus 28-ig a Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos termében. 

További programok »

FEL