Megnyílt Oroján István kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban

2022. szeptember 1. 20:10 | Vincze Attila

Tisztelet Fajó Jánosnak címmel megnyílt Oroján István kiállítása csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat apropóját a festőművész 75. születésnapján túl az alkotó két műtárgyának ajándékozása adta.

A magyar geometrikus művészet lírai vonulatának egyik legjelesebb alkotója, a gyulai Oroján István a behir.hu-nak elmondta, hogy a mostani kiállítással a békéscsabai származású művész, Fajó János előtt tiszteleg, akivel egy 1975-ös tárlaton ismerkedett meg az Ifjúsági Házban és kötött életre szóló barátságot.

– Ezzel a kiállítással, ami tulajdonképpen az utóbbi évek munkáit foglalja össze, illetve azokkal a képekkel, amelyek akkor voltak kiállítva 1975-ben, tisztelgek Fajó János művészete előtt – fogalmazott.

Ugyanis az anekdota szerint a békéscsabai Ifjúsági Ház Tízek Klubjában Oroján István-kiállítást rendeztek a Munkácsy Múzeum munkatársai, V. Kiss Margit művészettörténész és Grin Igor néprajzkutató. Arra gondoltak, hogy a geometrikus művészet már akkor is rendkívül elismert békéscsabai nagymesterét, Fajó Jánost kérik fel a tárlat megnyitására. Fajó és Oroján még nem ismerték egymást. Fajó megnézte az anyagot, és ekkor hangzott el az Oroján István számára díjainál és kitüntetéseinél máig sokkal nagyobb elismerésként számontartott mondat: „Vállalak, Öreg!”.

 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere is méltatta Oroján István munkásságát. Fotó: behir.hu

 

A kiállítás megnyitóján Békéscsaba alpolgármestere beszédében kitért a nemsokára végleges formát öltő Munkácsy Negyedre, amelynek ékköve a Munkácsy Mihály Múzeum. Varga Tamás hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban számos színvonalas programon vehettek részt az érdeklődők az intézményben, az Oroján tárlat pedig tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba. 

– Oroján István ugyan február 19-én ünnepelte a születésnapját, de egy születésnapi kiállítással tisztelgünk munkássága előtt és köszönjük, hogy elfogadta a felkérést és bemutatja fantasztikus műveit. Érdekesség, hogy a 75 éves művész először 1975-ben állított ki itt Békéscsabán a múzeumban – emelte ki. 

A kiállítást Fábián László kalevala- és Deák Ferenc-díjas író, esztéta nyitotta meg, aki a geometrikus művészet összefüggéseiről is beszélt.

– Ízlés nélkül nem érdemes a művészettel foglalkozni, a biztos ízlés az, ami azt hiszem Oroján pályáját végigkormányozta, higyjünk benne, erre ösztönöz ez a kiállítás is – magyarázta.

Az esemény végén Martyin Emília, a múzeum tudományos-muzeológiai osztályvezetője és Gyarmati Gabriella művészettörténész – aki egyben a tárlat kurátora is –, az Oroján István által az intézmény számára ajándékozott két műtárgyat elhelyezték a kiállításnak helyt adó Rell Lajos teremben. 

A tárlat létrejöttét és a hozzá kapcsolódó kiállításvezető megjelentetését a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központja és Gyula Város Román Nemzetiségi Önkormányzata támogatta. 

További programok »

FEL