Rendhagyó rajzóra előzte meg az Ég terei, Föld helyei című tárlatot

2022. szeptember 30. 17:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Csütörtökön délelőtt folytatódott a Munkácsy Mihály Múzeum Mestertől tanulunk című rendhagyó foglalkozássorozata. A vendég ezúttal Kohut Ilona képzőművész volt. A tartalmas délelőtt után délután nyitották meg hivatalosan az Ég terei, Föld helyei című kiállítást. Kohut Ilonának ez volt az első önálló Békés megyei kiállítása.

A Mestertől tanulunk című program lényege, hogy a múzeumban kiállító kortárs művészek saját maguk mutatják be tárlataikat az érdeklődőknek. Gyarmati Gabriella művészettörténész arról tájékoztatott, hogy az intézmény igyekszik mindig minden korosztálynak múzeumpedagógiai foglalkozást szervezni. 

– Nagyon könnyű az érdeklődő közönség informálása, amikor a művész elérhető. Ki is tudná hitelesebben bemutatni alkotásait, mint maga az alkotó. A foglalkozás során vendégül láttuk az evangélikus gimnázium 35 művészeti tagozatos diákját – fogalmazott Gyarmati Gabriella. 

 

Kohut Ilona képzőművész természetes organikus struktúrákat dolgoz fel művészetében, ezeket a világban fellelhető  motívumokat veti papírra, amelyeket a diákoknak is bemutatott a nap folyamán. A rendhagyó rajzóra központi témája a természetben kirajzolódó együttállások emberre gyakorolt hatása volt. Kohut Ilona szerint fontos, hogy az alkotásban a művész egy másik szemüvegen keresztül mutassa meg a világot a közönségnek. 

Délután öt órakor nyitották meg hivatalosan az Ég terei, Föld helyei című első békési önálló kiállítását Kohut Ilonának. Egyszerű, de absztrakt formákból álló, vékony vonalakkal húzott tusrajzok, így is lehet jellemezni a békéscsabai születésű alkotó kiállított műveit, melyek a művész szerint valamilyen földöntúli élményt testesítenek meg. 

– A rajzok sokszor kozmikus hatásúak, én szeretnék egy olyan hatást létrehozni, ami számomra talán olyan pillanatokban, momentumokban van jelen, amikor felnézek a csillagos égre, és ott kirajzolódik valami és létrejön egy lélekemelő hatás –  fogalmazott a művész. 

 

A kiállítás megnyitóján Czutor Róbert cimbalomművész előadásában Bach dallamai is felcsendültek. Az esményen az Evangélikus Országos Gyűjtemény művészettörténésze Hamvas Béla gondolatait idézte. 

– Nincs hely tér nélkül, hogy lehet-e tér hely nélkül még nem tudom. A teret kapjuk, a helyet teremtjük, a tér tágas, a hely pontos, a tér végtelen, a hely véges, a tér határtalan, a hely behatárolt, a tér félelmetes, a hely lakályos – mondta el Zászkaliczky Zsuzsanna

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy Békéscsaba különleges hely, hiszen már nemcsak a kolbászáról ismert, hanem a városhoz kötődő művészeiről is.

– Ez a mai kiállítás is egy olyan művészé, aki itt, az evangélikusban gimnáziumban végzett és egy kicsit fordított pályát futott be: külföldről hazajött és itthon alkot, tehát az ottani tanítás után alkotta meg ezeket a remekműveket, amiket nagy örömünkre itt be tudunk mutatni – fogalmazott Bácsmegi Gábor

Békéscsaba oktatási, közművelődési és sport osztályának vezetője beszédében kiemelte, hogy a város büszke arra, hogy milyen sok művész indult el innen alkotói útjára.

– Békéscsaba egyfajta lokálpatrióta kultúrmissziót teljesítve mindig is örömmel fogadta a városban élők vagy a városhoz kötődő, ide visszatérő művészeket, legyenek akár európai hírűek, vagy rejtőzködőek, akiket a kultúrbarát közönség alig, vagy egyáltalán nem ismer – tette hozzá Szigeti Csaba.

Az Ég terei, Föld helyei című tárlat november huszadikáig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Rell Lajos termében.

 

További programok »

FEL