Munkácsy virtuális tárlat, és „Békéscsaba az én városom” díjátadó a múzeumban

2018. december 14. 15:29 | Mikóczy Erika

A festőóriás életútját végigkísérő virtuális tárlat nyílt december 13-án a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében. A különleges kiállítást Gyarmati Gabriella művészettörténész és Varga Ottó, a Budapesti Gazdasági Egyetem kreatív munkatársa készítette. A tárlat megnyitóját követően adták át a Békéscsaba az én városom című kisfilmes pályázat díjait is.

 

A virtuális tárlaton a nem mindennapi vizuális élményt a mozgó- és állóképek egymást váltó egyvelege adja, amelyet egyszerre három nagy teljesítményű vetítő segítségével mutattak be a Múzsák Termében. Ando György igazgató kiemelte, hogy a múzeum a festő kultuszának ápolását elsőrangú feladatának tekinti. A tárlat bemutatása nem helyhez kötött: megtekintheti a közönség a csabai múzeumban, más múzeumokban, könyvtárak előadótermeiben, művelődési központokban vagy akár kulturális fesztiválok csarnokaiban is. A virtuális kiállítás végigtekint Munkácsy Mihály fordulatokban és érdekes eseményekben bővelkedő életútján, munkásságán, gazdag képanyagát a vetítés teljes, negyvenhét perces időtartamában Gyarmati Gabriella művészettörténész tényeket, érdekességeket felvonultató szövege és a történések mellé társított idővonal kíséri.

A megnyitó után következett a Békéscsaba az én városom című kisfilmes pályázat díjátadója. A pályázatra minimum fél perces, de két percet meg nem haladó, Békéscsabát bemutató kisfilmeket lehetett beküldeni, a versenyben a legjobb öt alkotást díjazták. Az első helyezett Mohos Mihály lett, mögötte a sorrend: Szabó Richárd, Köveskúti Simon, Viszokai Kristóf és Szappanos Rómeó.

 

Íme az első helyezett Mohos Mihály kisfilmje:

 

[embed]https://vimeo.com/287793448[/embed]

 

 

A második helyezett Szabó Richárd kisfilmje:

 

 

 

A harmadik helyezett Köveskuti Simon kisfilmje:

 

https://drive.google.com/file/d/1W8i3aE8VrYCUpf2WNLG7MBccP0674gWj/view?usp=sharing

 

 

A negyedik helyezett Viszokai Kristóf kisfilmje:

 

[embed]https://vimeo.com/287884791[/embed]

 

 

Az ötödik helyezett Szappanos Rómeó kisfilmje:

 

 

– Arra kértük az itt élőket, hogy gondolkodjunk közösen, és mutassuk meg, hogyan néz ki a mai Békéscsaba. Ezzel a céllal hirdettük meg a kisfilmes pályázatunkat, amelyre valóban friss, mai alkotások érkeztek – jegyezte meg Opauszki Zoltán a Békéscsabai Médiacentrum ügyvetője.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy számos kézzelfogható fejlesztés jellemzi napjainkban is Békéscsabát, amelyek „kőben, téglában, cementben, üvegben”, létesítményekben mérhetők, de nemcsak ezek kellenek ahhoz, hogy úgy gondolhassunk: a mi városunk Békéscsaba. A kisfilmek készítő azonban jól megragadták a városunkhoz kötődés érzelmi oldalát is.

 

 

 

 

A virtuális kiállítás és a Békéscsaba, az én városom pályázat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-6.3.2-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú „Belváros rehabilitáció III. ütem – Munkácsy – negyed program” projekt részeként valósult meg.

További programok »

Kultúra

200 Év 200 Hang: Ünnepi hangverseny június 28-án és 29-én a nagytemplomban

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli június 29-30-án az evangélikus gyülekezet. Az ünnepi alkalomra a békéscsabai kórusokból és énekelni szerető csabaiakból összeállt a városi nagykórus, amely a szimfonikusok kíséretével lesz teljes. Hangversenyüket nemcsak az évfordulón, június 29-én láthatja, hallhatja a közönség, hanem már június 28-án, a nyilvános főpróbán is. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024. június 16. 19:10
FEL