Bemutatták a Munkácsy expedíció című múzeumpedagógiai kiadványt

2021. június 17. 15:39 | Hidvégi Dávid

A kiadvány közös kalandozásra hív minden 14 és 104 év közötti érdeklődőt azzal a céllal, hogy együtt tegye meg a Munkácsy Mihály születésétől induló kalandtúrát abban a múzeumban, amely a festőóriás nevét viseli.

A békéscsabai múzeum nemrég nyitotta meg Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítást, amelyhez a kor követelményeinek megfelelő, egyedi megjelenésű, telefonra hasonlító múzeumpedagógiai kiadvány készült. A színes összeállítás az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkárságágának támogatásával készült el a Kubinyi Ágoston Programban.

A bemutatón, Ando György múzeumigazgató köszöntője után, Békéscsaba sportért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős alpolgármestere hangsúlyozta: egyedi formátumú és tartalmú a kiadvány, amelyet újszerű technológiai megoldásokkal támasztottak alá. Varga Tamás hozzátette: mindez olyan úton indítja el a múzeumpedagógiát az intézményben, ami megfelel a 21. századi megoldásoknak. Kiemelte: megugorja azt az ingerküszöböt, amit nagyon nehéz elérni a mai 14 és 25 év közötti korosztálynál.

 

 

– Egyrészt oktat, másrészt kiegészítő élményt kínál a látottak mellé. Ha valaki belép ide, megveszi a kiadványt és játékosan végig megy az expedíción, akkor biztosan úgy távozik majd, hogy ilyet még nem nagyon tapasztalt Magyarországon. Ha pedig szakmai berkekből jönnek muzeológusok vagy művészettörténészek, akkor azt gondolhatják majd, kár, hogy nem nekik jutott hamarabb ez az eszükbe. Tovább vihetik az ötletet és megcsinálhatják a saját múzeumjukban – fogalmazott az alpolgármester, aki a beszéde előtt poénosan a kiadvánnyal a kezében felhívta magát Munkácsy Mihályt.

 

 

Az intézmény tudományos-muzeológiai osztályvezetője és egyben a kiadvány szerkesztője arról beszélt, már régóta vártak arra, hogy egy interaktív múzeumpedagógiai publikációt társítsanak az új kiállításukhoz.

– Úgy akartuk megalkotni, hogy ne csak nyomtatott, hanem digitális tartalmak is segítsék a látogatót abban, hogy jobban megismerjék a Munkácsy Mihály életművét és művészetét. A kiadvánnyal szeretnék arra serkenteni a látogatóinkat, hogy megoldják az ebben található feladatokat. Az is célunk, hogy minél többen ellátogassanak a kiállításunkra – mondta Martyin Emília.

Gyarmati Gabriella művészettörténész kiemelte, hogy Munkácsy minden emblematikus pillanatához és művéhez kapcsolódik egy feladat a kiadványban. Mint mondta: igyekeztek úgy összeállítani a feladatsort, hogy sokféle és változatos legyen.

– A rengeteg kvízkérdés mellett összehasonlítások, képpárosítások, kiegészítések, keresztrejtvények és kirakósok is belekerültek. Igyekeztünk színes és izgalmas kiadványt készíteni, amely egyébként formabontó nyomdaipari termék – tette hozzá.

 

 

Az expedícióhoz csupán egy okos telefonra és az ARRA nevű alkalmazás telepítésére van szükség. Például bizonyos QR-kódoknál a mobilon megjelenik maga a művész, aki digitális útra invitálja az érdeklődőt.

– Minden oldal tartalmaz egy QR-kódot, amely kvízsorozatot indít el, de van olyan is, ahol egy térkép nyílik meg. Utóbbi Munkácsy Mihály életének egyes helyszíneit mutatja Munkácstól, Békéscsabán és Budapesten keresztül egészen Párizsig, illetve az összes olyan helyet, ahol az élete során megfordult. A kiadvány innovatív, 21. századi, még azt is mondhatnám, hogy trendi, hiszen olyan célcsoportokat ér el, akiket nehéz – fogalmazott Szántó Zsolt polgármesteri kabinetvezető, aki a kiadvány kreatív szakértőjeként működött közre.

 

Galéria

További programok »

FEL