Mesélő múzeum: Ezer négyzetméteres nagyvállalkozás

2021. február 13. 15:38 | behir

A Munkácsy Mihály Múzeum fennállása óta a lehető legizgalmasabb időszakát éli. Alig telt el három hónap, mióta megnyílt a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című kiállítást, amely Munkácsy Mihály históriáját járja körül – Gyarmati Gabriella művészettörténész írása.

A nagyon érdekes, izgalmas fordulatokban bővelkedő élettörténet és a művészi fordulópontot jelentő kulcsművekkel, mesterremekekkel, képzőművészeti szuperprodukciókkal, óriási sikerekkel és elgondolkodtató drámákkal fémjelezhető alkotói pálya együttesen jelenik meg a tárlatban. A technicizálás a próbaüzemet tulajdonképpen egy tanulási folyamattá avatta, melynek lezárultával elindult a bemutatás automatizált szakasza. Várható volt, hogy a közönség érdeklődéssel övezi majd a kiállítást, igazából azt kell mondanom, hogy a közönség kíváncsian várta, hogy feltáruljanak az új állandó Munkácsy-kiállítás kapui.

A múzeum azonban nem engedheti meg magának, hogy a projekt befejezését követően nyugodtan hátradőljön. Ugyanis az utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán című kiállítás hónapok óta tartó előkészületei ma is zajlanak, és maga a munkafolyamat is rendkívül érdekes, tanulságos. Jó lecke…

Ahogyan a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, Ando György a közelmúltban elmondta, „az intézmény évszázados fennállásának csúcsprojektjére készül a múzeum a mintegy ezer négyzetméteres, új állandó kiállításának megrendezésével. A szakmai előkészítés szakaszában járó nagyvállalkozás minden tudományágat és múzeumi gyűjteményt érint. Egy majdani látogatás rendkívül látványosnak és izgalmasnak ígérkezik. Szellemi kalandozásra biztosít lehetőséget a tárlat, amely a Munkácsy Mihály Múzeum teljes muzeológus csapata, minden néprajzkutatójának, történészének, régészének, természettudósának és művészettörténészének összefogásával valósul meg.”

A kiállítás vezérfonalának tartott idővonal, MŰVÉSZET ÉS TUDOMÁNY IDŐSÍK megnevezéssel, a teljes kiállításon végigvonul majd. Az események egy idősíkban való összekapcsolása lehetőséget ad – korábban rejtve maradt – összefüggések feltárására. Sok esetben olyan érdekességeket fedeztünk fel, amelyek megadják a WOW-élményt, amelyre tulajdonképpen a látogatóink vágynak. Így kapcsolódhat Munkácsy mesteréhez, Szamossy Elekhez Tolsztoj, Haan Antalhoz Alfons Mucha, Bolmányi Ferenchez Csehov, Vidovszky Bélához Umberto Eco, Perlrott Csaba Vilmoshoz Coco Chanel, Csabai Wagner Józsefhez Agatha Christie, Mazán Lászlóhoz Czeizel Endre, Fajó Jánoshoz Peter Greenaway és Bobby McFerrin, Pátkai Ervinhez Miloš Forman, Schéner Mihályhoz Boris Vian, Tevan Margithoz Pier Paolo Pasolini, Balázs Irénhez pedig Neil Amstrong. És még sorolhatnám…

Gyarmati Gabriella művészettörténész

További programok »

Itthon

Balázsék a Korzó térről ébresztették Békéscsabát

Az egyik kereskedelmi rádió nagyágyúi szeptember utolsó hétfőjét a békési megyeszékhelyen indították. A tiszteletbeli békéscsabai nevű Sebestyén Balázs, a tiszteletbeli békéscsabai, ám újkígyósi III. Rákóczi Feri és a tiszteletre méltó harmadik úr, azaz Vadon Jani ismét nagyot ment.
2021. szeptember 27. 19:04
FEL