Elkezdték az új állandó kiállítás berendezését a Munkácsy Mihály Múzeumban

2020. május 20. 15:59 | Vári Bianka

Kedden kezdték meg az új állandó Munkácsy kiállítás berendezését a Munkácsy Mihály Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai.

A tárlat megnyitását április 24-ére tervezték, ezt azonban a vírushelyzet miatt elhalasztották – fogalmazott az intézmény igazgatója. A dátum különlegessége, hogy Munkácsy Mihály ezen a napon mutatta be Trilógiájának két darabját, Párizsban. Ando György reményei szerint a nyárra megnyithatja kapuit a múzeum az érdeklődők előtt. 

– Munkácsy Mihály, bár nem Békéscsabán született, gyermekkorát, életének jó pár évét itt töltötte. Mindig is otthonaként emlegette a várost. Elsődlegesen ennek köszönhető a Munkácsy körül Békéscsabán kialakult kultusz  – fogalmazott Ando György. 

Gyarmati Gabriella művészettörténész szerint fontos, hogy közel hozzák a közönséghez a művészt, ezért a lehető legkülönlegesebb módon szeretnék bemutatni Munkácsy Mihályt. Ezért a 21. századi eszközök sorozatával arra törekednek, hogy minél érthetőbb legyen a Munkácsy életmű, és átláthatóbb a festő életútja. További céljuk, hogy bemutassák miért volt kiemelkedő a művész a saját korában, és most, a 21. században is.

 – Ennek szellemében készült el az installáció, ennek szellemében válogattuk össze a műtárgy-anyagot, és ennek szellemében szeretnénk azt a bizonyos plusz-információcsomagot összeállítani, és minden képhez kapcsolni, hogy biztosítsuk a képek érthetőségét. Mert az "ó, de szép" az egyszerűen kevés. Munkácsyban sokkal több van, és ezt szeretnénk átadni – tette hozzá Gyarmati Gabriella.

A tárlat a Múzsák termében lesz látható. A képeket a falba süllyesztve helyezik el, eléjük biztonsági üveg kerül majd.

 

 

További programok »

Kultúra

Akiket az elektronika összeköt – galériával

Június 11-én ötödik alkalommal rendezik meg a Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozót a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Házában. Az idei esemény mottója „az elektronika összeköt”.
2022. május 16. 11:25
FEL