Mértankapszula: Híres csabai képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás

2019. január 23. 13:34 | Kovács Andrea

Mértankapszula címmel nyílt kiállítás a magyar kultúra napján a Munkácsy Mihály Múzeumban. Az európai konstruktivizmus nagy mesterei Bohus Zoltán, Fajó János, Lukoviczky Endre, Mengyán András mind békéscsabai származásúak. A Mokos József tanítványinak absztrakt alkotásaiból rendezett tárlat május 5-ig tekinthető meg. 

 

 

Bohus Zoltán, Fajó János, Lukoviczky Endre és Mengyán András. Az európai geometrikus művészet Békéscsabáról indult nagy négyese Mokos József rajzszakkörébe járt, ő irányította őket az Iparművészeti Főiskola felé.  Elfordultak a figurativ ábrázolástól és az absztrakt művészet felé fordultak.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek különböző technikával alkottak. A kiállítás címét épp olyan nehéz megfejteni, mint a formabontó és elgondolkodtató alkotásokat befogadni.  Értelmezni, a szépséget, a műalkotásokat magunkévá tenni azonban mindig érdemes.  Többek, értelmesebbek, bölcsebbek és a szépre fogékonyabbak leszünk – fogalmazott köszöntőjében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

 

Mengyán András Hangkert installációja Fotó: Tóth Áron

 

A négy mester közül már csak kettő él, közülük is Mengyán András tudott eljönni a kiállítás megnyitójára. Családja az 1700-as években a városalapító a szlovák telepesek közé tartozott, szorosan kötődik Békéscsabához.  Hat táblaképpel és egy interaktív installációval érkezett a tárlatra, amely a Hangkert nevet kapta és amelybe 40 hanggenerátort építettek hangszóróval és infravörös érzékelőkkel. Az installációval zenét lehet komponálni – árulta el a képzőművész.

 

Lukoviczky Endre alkotásai a Jankay teremben.

 

A Mértankapszula kiállítást Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze szervezte. Mint mondta, a négy mesterre nagyon különböző életút és kifejezésmód jellemző, de közös bennük, hogy nagy odaadással alkottak, alkotnak. Mindannyian Mokos József rajzszakkörébe jártak és az 1960-as években szakítottak a figuratív festészettel. Lukoviczky Endre idén lesz 80 éves, ezért az ő alkotásai külön termet kaptak Békéscsaba és a Munkácsy Mihály Múzeum ajándékaként – tájékoztatott a művészettörténész.

További programok »

FEL