Formálódik a Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállításának terve

2017. december 6. 12:35 | Mikóczy Erika

 

Új állandó kiállítással jelentkezik majd a Munkácsy Mihály Múzeum, miután a fejlesztése a jövő év második felében befejeződik. A tárlat a környék őstörténetétől napjainkig egy idővonalon viszi végig a látogatót, a modern technikában rejlő lehetőségeket is kihasználva. A tervek már formálódnak, azokat a városháza Mokos termében vitatták meg a szakemberek és a város vezetői.

 

Az új állandó kiállítás forgatókönyvét már körülbelül egy éve elkészítettük a múzeum minden munkatársának közreműködésével. Régészek, természettudósok, néprajzosok, történészek, művészettörténészek dolgoztak azon, hogy egy olyan forgatókönyv szülessen, amelyből láthatóvá válik, mit szeretnénk. Az új állandó kiállítás egy idővonalra épül, ami azt jelenti, hogy a kezdetektől egészen napjainkig szeretnénk Békéscsaba és környezete, illetve kitekintéssel a világ történéseit bemutatni. Az volt az elképzelésünk, hogy ezt szeretnénk egy modernebb szemlélettel, a mai kornak megfelelő technikákkal megvalósítani. Olyan kiállítást álmodtunk meg, amely mindig új információt, mindig valami újat hoz a látogatóknak – tudtuk meg Martyin Emíliától, a Munkácsy múzeum tudományos muzeológiai osztályvezetőjétől.

 

A mamutoktól Munkácsy-ig

 

Ando György múzeumigazgató elmondta, hogy az elképzeléseikkel megkeresték Szilágyi Gábor művészettörténészt és csapatát, akik a Gyulai Almássy-kastély kiállítását is megálmodták. A tervezők Békéscsabán, a városháza Mokos termében is a történelmet a maga telességében bemutató, azonban a modern technika vívmányait jól használó állandó kiállítás koncepcióját vázolták fel, és mutatták be. A tervezet munkacíme: A mamutoktól Munkácsy-ig.

Szilágyi Gábor kiemelte: a koncepció megalkotása során arra törekedtek, hogy új állandó kiállítás a XXI. század elvárásainak megfeleljen, biztosítsa a látogatóknak az interaktív felfedezés örömét, játék- és tanulási lehetőség is legyen.

– A múzeum forgatókönyv-tervezetéből kiindulva egy nagyon sok részből építkező, sok történeti elemet magában foglaló képet kellett vizionálnunk. Ebben gyakorlatilag az élővilágtól, a növényvilágtól a különböző történeti korokon át, egészen Békéscsaba történetének elmeséléséig, nagyon sok elemet építettünk be.  Az egyik része ennek egy erős installációkra építkező, viszonylag absztrakt, elvont történeti építkezés, ami látványos, de nagyon konkrét elemekhez nem köthető. Békéscsaba történetét viszont az itt meglévő, a város történetét nagyon jól szemléltető elemekben tudtuk megfogalmazni. Az evangélikus templom tornya, a podsztyenás házak vagy a vasúttörténet egy-egy villanással, egy-egy látványos momentummal, kézzel fogható vizuális elemekre építve gazdagítják a kiállítást – jegyezte meg Szilágyi Gábor.

Az állandó kiállításon a legnagyobb teret Munkácsy Mihály kapja. A kiállítás tervezői szerint azonban érdemes a festőóriás bemutatásáról is kicsit "lefújni a port", kicsit új beállításba helyezni őt. Modern elemekkel és modern technikával, Munkácsyt értelmezve, az ő képeit felfejtve igyekeznek még közelebb hozni majd a nézőhöz a művészt és a képek mögött rejlő tartalmakat.

 

Legyen a múzeum a Munkácsy negyed ékköve

 

A Mokos teremben Szarvas Péter polgármester kiemelte, hogy a múzeumot a Munkácsy negyed ékkövének szánja a város. Úgy vélte, érdemes a koncepciót úgy formálni, hogy abban még hangsúlyosabb legyen a festőóriás megjelenése, és szerinte a Munkácsy Emlékházat is be kellene vonni a tervekbe. Megjegyezte azt is, hogy kell a kreatív látványvilág, kellenek a modern elemek, a gyerekeknek szóló lehetőségek, de azért azt nem szeretné, hogy játszóház legyen a múzeum.

Kiss Tibor alpolgármester kiemelte, hogy a modern technológiákat alkalmazó új állandó kiállítás több évre szól. Véleménye szerint érdemes a gyerekeknek, fiataloknak szóló interaktív elemeket beépíteni, velük együtt a szülők és nagyszülők is több időt tölthetnek majd az új kiállítás felfedezésével. Bíró Csaba bizottsági elnök pedig azt emelte ki: az elképzelés jövőbemutató, vannak benne olyan attrakciók, amelyek nemcsak a városból, hanem a megyéből és távolabbról is idevonzhatják az embereket.

A Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállítása tehát már formálódik, hogy végül milyen lesz, az függ a rendelkezésre álló keretektől is. Mindenesetre, a tervek igen biztatóak a szakemberek szerint.

 

 

 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL